open-navfaktor-logo
search
Peta po redu
Vijeću ministara BiH upućen prijedlog, dio carinskog područja ide u slobodnu zonu Trebinje
Vijeću ministara Bosne i Hercegovine upućen je prijedlog odluke o određivanju dijela carinskog područja Bosne i Hercegovine kao slobodne zone Trebinje u ukupnoj površini od oko 118.600 kvadratnih metara.
26.02.2022. u 09:01
get url
text
Trebinje
Trebinje

Kako piše u prijedlogu odluke, područje buduće slobodne zone se nalazi na parceli zvanoj Trnova dolina koja je označena kao gradilište, u vlasništvu Grada Trebinje, koje bi bilo i osnivač nove slobodne zone u Bosni i Hercegovini.

- Ekonomska opravdanost osnivanja slobodne zone ocjenjuje se na osnovu Elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja Slobodne zone Trebinje izrađenog od Razvojne agencije Grada Trebinja – stoji u prijedlogu odluke koju je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - U slobodnim industrijskim zonama osloboditi firme od plaćanja PDV-a za struju, vodu, gas i zbrinjavanje otpada

Ovo bi, prema inforamcijama iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, bila peta slobodna zona u Bosni i Hercegovini, a prva u bh. entitetu RS.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, kazao je da su generalno slobodne zone dobra priča i mogu pokrenuti određeni razvoj.

- Bilo bi važno da Bosna i Hercegovina na ozbiljan način pristupi formiranju slobodnih zona, da tu bude sve što treba da ima jedna slobodna zona poput infrastrukture – rekao je Egrlić, dodavši da su četiri slobodne zone koje se nalaze u FBiH uglavnom popunjene i funkcioniraju.

Priča o formiranju slobodne zone Trebinje traje nekoliko godina.

Ranije je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine proslijeđena inicijativa za pokretanje postupka izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kako bi bili stvoreni uvjeti za oslobađanje od plaćanja PDV-a komunalnih djelatnosti neophodnih za proizvodnju u slobodnim zonama, poput struje, vode, plina i zbrinjavanja otpada.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH čekamo odgovor na pitanja šta se desilo sa ovom inicijativom, te postoje li neke okolnosti zbog kojih bi eventualno bilo sporno osnivanje slobodne zone Trebinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.