open-navfaktor-logo
search
Južna Koreja
Vlasnici ljubimaca pozvani na oprez: Mačke izazvale više od 100 požara
Vlasnici kućnih ljubimaca u Južnoj Koreji upozoreni su da budu na oprezu nakon što su mačke izazvale više od 100 požara u protekle tri godine, saopćili su vatrogasni zvaničnici u glavnom gradu Seulu.
31.12.2021. u 08:57
get url
text

U saopćenju od četvrtka iz Seulskog gradskog odjela za požare i katastrofe navodi se da su mačke izazvale ukupno 107 požara u kućama između januara 2019. i novembra ove godine.

Vjeruje se da su mačke "podmetnule" požar uključivanjem električnih šporeta, saopćeno je iz odjela. Mačke mogu uključiti električne štednjake tako što skaču po dugmadima osjetljivim na dodir - a nakon što se pregriju, uređaji se mogu zapaliti.

Četiri osobe su povrijeđene u požarima, od kojih je nešto više od polovine izbilo dok su vlasnici kućnih ljubimaca bili vani, dodaje se u saopćenju.

- Požari povezani s mačkama nastavljaju se događati u posljednje vrijeme. Savjetujemo domaćinstvima s kućnim ljubimcima da obrate dodatnu pažnju jer bi se vatra mogla proširiti kada nikog nema kod kuće - rekao je Chung Gyo-chul, zvaničnik iz odjela, prenosi CNN.

Odjel je također savjetovao vlasnicima mačaka da uklone zapaljive predmete, poput papirnih ubrusa, sa štednjaka. Predlažu korištenje električne peći s funkcijom automatskog zaključavanja kako bi se spriječio rizik od požara.

Prema podacima odjela, požari u kućama vezanim za kućne ljubimce su u porastu u Seulu. U periodu od januara do septembra 2019. dogodio se 31 takav požar, što je značajan porast u odnosu na osam požara u 2016. godini, saopćeno je iz odjela. Većinu požara izazvale su mačke, dodaje se.

I problem nije ograničen samo na Južnu Koreju.

Prema Američkom humanom udruženju, kućni ljubimci su odgovorni za oko 1.000 požara u kućama u Sjedinjenim Državama svake godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.