open-navfaktor-logo
search
Ofanziva Kijeva
Vrhovni komandant vojske Ukrajine: "Od granice sa Rusijom udaljeni smo 50 kilometara"
Vrhovni komandant vojske Ukranije, general Valerij Žaluznij, rekao je danas na Telegramu da su ukrajinske snage od državne granice (sa Rusijom) udaljene 50 kilometara.     
11.09.2022. u 20:16
get url
text

U Moskvi je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da ruske snage gađaju položaje ukrajinske vojske u regiji Harkov preciznim udarima zračnih snaga, projektila i topništva, prenosi Reuters.

Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkov nakon uspješnog ukrajinskog protivnapada.

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkova, izvjesili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji.

To se dogodilo nakon što su ruske jedinice navodno napustile selo, oko četiri kilometra od ruske granice i koje je okupirano na početku ruske invazije krajem februara.

Ukrajinski Kyiv Post, pak javlja da su zauzeli mjesto Hoptivka, čime je ukrajinska vojska došla do ruske granice.

 

Moskva je u subotu objavila da povlači snage iz strateških gradova na jugu regije Harkov. Službeno, Moskva je povlačenje opravdala time da treba pojačati jedinice u susjednoj regiji Doneck.

Međutim, mnogi stručnjaci pretpostavljaju da su Rusi pod tolikim pritiskom ukrajinskog napredovanja u regiji Harkova da su odlučili pobjeći.

Od početka septembra ukrajinske snage su ponovo zauzele više od 3.000 kvadratnih kilometara u sklopu protivofanzive, prema vlastitim tvrdnjama.

Ukrajinski vojnici u pet dana ponovo su zauzeli više teritorija nego što su ruske snage ukupno zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci.

- Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno postignuće od pobjede u bici za Kijev u martu - objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj analizi situacije u nedjelju.

To znači da je rusko planirano napredovanje prema Donbasu sa sjevera propalo, zaključili su stručnjaci.

- Tokom posljednja 24 sata, ukrajinske snage nastavile su značajno napredovati u regiji Harkiv - objavila je britanska obavještajna služba u izvještaju o situaciji na Twitteru.

Nakon teških poraza oko Harkova, Moskva opet otvara perspektivu pregovora s Kijevom.

- Rusija ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali što se proces bude više odgađao, to će biti teže postići dogovor - rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na državnoj televiziji.

Pregovori, koji su započeli nedugo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv susjedne zemlje 24. februara, obustavljeni su mjesecima

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.