Bihać

Završnica vježbe OSBiH i EUFOR-a u Bihaću

FOTO: MOBIH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je danas, 22. juna 2023. godine, zajedničkoj vojnoj vježbi pripadnika 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, koja je održana u Bihaću u kasarni Adil Bešić.

U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vježbi je prethodila zajednička obuka, s ciljem osposobljavanja pripadnika OS BiH za učešće u operacijama podrške miru.

Kroz vježbu su demonstrirane sposobnosti izvođenja složenih operacija u urbanim područjima i u multinacionalnom okruženju, a sve u cilju zaštite civilnog stanovništva. Pokazane su brojne sposobnosti, kao što su sposobnost izvođenja zračnog transporta, pružanja prve pomoći, raščišćavanja objekata, uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i drugo.

- Ovo što sam danas vidio je još jedan u nizu dokaza spremnosti i obučenosti naših pripadnika da djeluju rame uz rame sa kolegama iz NATO zemalja, odnosno dokaz njihove osposobljenosti rada po NATO standardima, na što sam jako ponosan - istakao je ministar Helez i dodao:

- Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim EUFOR-u na višegodišnjoj saradnji i podršci koju imamo sa njihove strane, kako u procesu obuke tako i u svim ostalim segmentima jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine. Svim učesnicima vježbe čestitam na uspješno realiziranom zadatku i sa ovog mjesta odlazim sa uvjerenjem da OS BiH imaju obučen kadar, motivirane vojnike i starješine, i ono što je najbitnije da su garant sigurnosti naše države Bosne i Hercegovine.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga