open-navfaktor-logo
search
Kijev
Zelenski: Nisam vidio kineski mirovni plan, ali bih pozdravio sastanak između Ukrajine i Kine
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je izjavio kako nije vidio nikakav kineski mirovni plan, ali da bi pozdravio sastanak između Ukrajine i Kine, prenosi Reuters.
23.02.2023. u 20:34
get url
text

- Željeli bismo se sastati s kineskim predstavnicima - rekao je on tokom konferencije za novinare u Kijevu, koju je održao sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je kako je njegov kineski kolega Wang s njim podijelio "ključne elemente kineskog mirovnog plana za Ukrajinu" tokom sastanka u Njemačkoj ranije ove sedmice. 

- Očekujemo da će s nama podijeliti cijeli tekst mirovnog prijedloga jer to nije nešto o čemu možete donijeti zaključke nakon razgovora - rekao je Kuleba.

Obraćajući se novinarima sinoć u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a, Kuleba je rekao kako je Ukrajina "otvorena za razgovore o toj temi".

- Spremni smo razgovarati s onima koji imaju ideje koje nam mogu pomoći da postignemo taj cilj -  rekao je Kuleba. No, jedan ukrajinski dužnosnik je jučer upozorio da nijedan mirovni plan ne bi smio preći "crvene linije" koje je postavio Kijev.

Predsjednik Zelenski je u više navrata jasno naglasio da su te crvene linije principi UN-ove povelje te uključuju poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da ne može biti pregovora oko bilo koje ukrajinske teritorije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.