open-navfaktor-logo
search
Gaza
59 svjetskih medija pisalo izraelskim vlastima
Čelnici više svjetskih medija potpisali su pismo pozivajući izraelske vlasti da zaštite novinare u Gazi, navodeći da su novinari radili u neviđenim uvjetima tokom izraelskog napada i da su se suočili s "ozbiljnim ličnim rizikom".
02.03.2024. u 08:49
get url
text

Među medijima čiji su glavni urednici potpisali pismo od četvrtka bili su Associated Press, AFP, Reuters, New York Times, Washington Post, BBC, CNN, Guardian, Financial Times, Der Spiegel i Haaretz.

Najmanje 94 novinara su ubijena. Većina njih, 89, Palestinci su ubijeni od strane izraelske vojske, prema Komitetu za zaštitu novinara, koji je objavio pismo koje su potpisali čelnici 59 novinskih organizacija, prenosi US News.

Iz Komiteta su naveli da je rat bio "najopasniji ikada" za novinare. Izrael poriče da je namjerno gađao novinare i civile, rekavši da ide samo na palestinsku islamističku grupu Hamas, koja vlada Gazom i koja je napala Izrael 7. oktobra.

- Ovi novinari... nastavljaju da izvještavaju uprkos ozbiljnom ličnom riziku. Oni nastavljaju uprkos gubitku porodice, prijatelja i kolega, uništavanju domova i kancelarija, stalnom raseljavanju, prekidima komunikacija i nestašici hrane i goriva - stoji u pismu.

- Novinari su civili i izraelske vlasti moraju zaštititi novinare kao neborce prema međunarodnom pravu - dodaje se u pismu.

Hamas je napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200, prema izraelskim podacima. Izrael je od tada vojno napao Gazu, ubivši više od 30.000 Palestinaca, od kojih su mnogi civili.

Većina Gaze je sravnjena s zemljom u izraelskoj ofanzivi, sa skoro svih 2,3 miliona stanovnika raseljenih i na ivici gladi. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom optužila Izrael za genocid pod vodstvom države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.