open-navfaktor-logo
search
Prijedlog nedopustiv
Advokat Hasana Dupovca: Istraga je politički motivirana za potrebe u Kantonu Sarajevo
Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, bivšeg šefa Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS, danas je na ročištu povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se njegovom branjeniku odredi pritvor, kazao da je istraga koju Tužilaštvo BiH vodi u ovom slučaju "gruba zloupotreba Tužilaštva BiH za dnevnopolitičke potrebe u Kantonu Sarajevo".
03.02.2021. u 15:25
get url
text

On je to ponovio i novinarima ispred Suda BiH, kazavši da je "Tužilaštvo došlo u fazu da se počelo baviti predmetima koji imaju političku pozadinu".

- Kada se istraga provodi na početku, bezbroj lica i bezbroj predmeta dolazi u opticaj istrage. Onda se sistemom eliminacije vjerovatnoća suzi na vrlo određen broj. To tako ide u svakoj istrazi. Ono što je moj branjenik uradio, prije svega uradio je časno, profesionalno i uradio bi to ponovo da je dobio predmet u Jedinici za saobraćajne istrage. To je vrlo stručan i vrlo profesionalan čovjek i njegovi predmeti se mogu koristiti kao predmeti za udžbenike a doveden je pred stub srama na veoma okrutan način, bez činjenica, bez pravnog osnova u izmišljenom i politički motiviranom predmetu, odnosno politički motiviranoj istrazi Tužilaštva BiH - kazao je Gačanović.

Prijedlog Tužilaštva je nazvao nedopustivim.

-  Nemoguće je jednom pravniku shvatiti da se jedan ovakav prijedlog može održati u krivičnom postupku. S druge strane, ako nije nedospustiv onda je neosnovan. Način na koji je obrazložen ne podržava ni ono malo inkriminacije što je Tužilaštvo ponudilo. Vrlo jedan štur i ograničen prijedlog za određivanje pritvora - kazao je Gačanović.

Advokatica Nina Kisić, koja zastupa drugoosumnjičenog Zijada Mutapa ponovila je ono što je rekla u sudnici, a to je da u ovom konkretnom predmetu postoji odluka Ustavnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća, a prema kojoj se o istrazi u ovom predmetu može diskutirati tek nakon okončanja rada redovnih sudova.

- S druge strane postoji problem s pravnom kvalifikacijom s obzirom na to da je kvalificirano kao organizovani kriminal, a za to su se morali ujediniti pripadnici neće grupe ali pritom da krivična djela moraju biti kažnjiva određenom visinom krivične sankcije, a krivična djela koja se stavljaju na teret taj uslov ne zadovoljavaju- kazala je Kisić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.