open-navfaktor-logo
search
Uhapsio ga FUP
Advokat osumnjičen za pomaganje Sadi Đugumu pušten na slobodu, uz mjere zabrane
Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 7.septembra 2023. godine, prema osumnjičenom Suadu S. (42), iz Tuzle, određena je mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.
08.09.2023. u 18:00
get url
text

VEZANI TEKST - Pretresi u Tuzlanskom kantonu: Uhapšene dvije osobe

Kako je saopćilo Tužilaštvo, zabranjuje mu se prilazak E. B., K. E., V. V., R. V., S. H., E. H., R. U. na sto metara, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi sa produženim krivičnim djelom davanja lažnog iskaza, u vezi sa krivičnim djelom lažnog prijavljivanja i podstrekavanje na izvršenja ovih krivičnih djela.

Iz Tužilaštva HNK su podsjetili da su u svom prijedlogu tražili od suda određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom iz razloga jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Također, pritvor su predlagali i jer naročite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, R. H. iz Tuzle, svjedoka E. V. (ranije se prezivao H.) , svjedoka V. V. i saučesnicu R. V. i iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo, a za koja se može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

- Iako je sud u cijelosti prihvatio navode i priložene dokaze Tužilaštva, ipak je cijenio da će se i određivanjem mjera zabrane, kao blažih mjera radi osiguranja prisustva optuženog, ostvariti svrha i cilj neometanog vođenja postupka u predmetu koji se vodi protiv optuženog Sade Đ. iz Tomislavgrada - saopćili su iz Tužilaštva HNK.

Naveli su da u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavljaju sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

Kako se ranije nezvanično moglo čuti, advokat Suad S. i žena R. V. koja je uhapšena zajedno s njim u nastavku akcije Hum 2, podstrekavali su na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog Sade Đuguma, kojem se sudi pred sudom u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.