open-navfaktor-logo
search
Islamofobija
Advokatica pripravnica u Francuskoj napadnuta zbog nošenja hidžaba
Advokatica pripravnica zbog nošenja hidžaba bila je meta islamofobičnog tretmana na ceremoniji polaganja zakletve i dodjele certifikata u Školi advokatske komore u Parizu.
07.01.2022. u 11:39
get url
text

Zakletvom i dobijanjem certifikata mladi advokati pripravnici u Parizu započeli su stažiranje pod nadzorom Apelacionog suda u glavnom gradu Francuske.

Među tim pravnicima bila je Sara kojoj su čelnici škole prvo naredili da zbog nošenja hidžaba sjedne u zadnje redove gdje se neće vidjeti, a nakon što se usprotivila, naređeno joj je da skine hidžab ili napusti ceremoniju bez diplome.

Ni negodovanje njenih kolega nije urodilo plodom, a javnost je o tom islamofobičnom incidentu informirao jedan od advokata pripravnika koji je to objavio na Twitteru.

Sara je nakon incidenta novinarima kazala da se osjeća poniženom nakon što je izložena islamofobičnom stavu organizatora ceremonije.

- Komično je to što su ljudi koji su me primorali da skinem hidžab i prihvatili moju zakletvu, pola sata poslije toga izašli za govornicu i pričali o slobodama i nezavisnosti. To je potpuno licemjerno - kazala je Sara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.