open-navfaktor-logo
search
Negativno poslovanje
Aerodrom Mostar "progutao" je više od 15 miliona KM, može li ga spasiti milion KM gradskog novca
Grad Mostar je iz ovogodišnjeg budžeta nedavno izdvojio milion KM kako bi se pokušao "oživjeti" Međunarodni aerodrom Mostar. 
29.03.2023. u 08:30
get url
text

VEZANI TEKST - Croatia Airlines će uz milion KM subvencije ponovo povezati Zagreb i Mostar

Novac će ići hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji Croatia Airlines koja bi od maja trebala obnoviti letove između Zagreba i Mostara nakon što se kao jedina aviokompanija prijavila na javni poziv mostarskih vlasti za uvođenje letova iz glavnog grada Hrvatske uz subvencije.

Vijećnik Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Mostara Adil Šuta za Faktor je objasnio zašto je SDA glasala za ovu odluku.

- Treba se uzeti širi kontekst priče u vezi s aerodromom. Usvojenim gradskim budžetom predviđen je novac za subvencioniranje normalnog funkcionisanja mostarskog aerodroma. Glasali smo da se pomogne aerodrom, jer on se ne može ugasiti, postoje obaveze prema domaćim i stranim institucijama koje regulišu ovu vrstu prijevoza. 

Namjera nam je bila da se podstaknu avioprijevoznici, između ostalih i Croatia Airlines, kako bi se pokrenule međunarodne linije. To je uobičajena praksa kada je u pitanju ova vrsta prijevoza.

Mostarski aerordrom nije kao, recimo, ovaj sarajevski, ima limitirane kapacitete, prije svega sa dužinom staze. Zbog svega toga u pomoć aerodromu uključio se i Grad Mostar - kaže Šuta. 

VEZANI TEKST - Eurowings je otkazao letove u ljetnoj sezoni između Mostara i Dusseldorfa

Podsjetimo, Aerodrom Mostar već godinama radi u gubitku, iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2015. - 2022. godina u njega uložila 16.312.162,62 KM. Međutim, to nije dalo rezultata. 

Tokom 2021. godine najavljivani su čarter letovi iz Italije, Poljske, Irske..., kao i to da bi Aerodrom Mostar mogao postati baza za gašenje požara. Malo od toga je realizovano, pa je tako u novembru prošle godine objavljeno kako je Aerodrom Mostar primio samo pet putnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.