open-navfaktor-logo
search
Utjecaj pandemije
Aerodrom Sarajevo: Gubici za period zaključno s krajem aprila iznosit će pet miliona KM
Aerodromi u Bosni i Hercegovini rade u znatno smanjenom obimu nego što je to bio slučaj prije uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.
09.04.2020. u 06:58
get url
text

U Međunarodnom aerodromu Sarajevo kazali su nam da je aviosaobraćaj skoro pa u potpunosti prestao.

- Trenutno se na aerodromu obavljaju samo one avioperacije koje su odobrene važećom odlukom Vijeća ministara BiH – saopćeno nam je iz Sarajevskog aerodroma.

Kada su u pitanju gubici nastali zbog drastičnog smanjenja prometa, oni su već znatni.

- Prihodi do 31.03.2020. godine su manji za približno 20 posto u odnosu na isti period prošle godine, te je procjena gubitka za taj period oko 1.200.000 KM.

Projekcija prihoda do 30.04.2020. pokazuje da će biti manji za otprilike 42 posto u odnosu na isti period prošle godine, te je očekivani gubitak za ovaj period oko 3.900.000 KM – istakli su.

Znatno je smanjeno prisustvo radnika na aerodromu.

- Dio radnika, čija priroda poslova to dozvoljava, radi od kuće, dok su ostali radnici upućeni na korištenje preostalog dijela godišnjeg odmora za 2019. godinu i dio godišnjeg odmora za 2020. godinu, odnosno na plaćeno odsustvo, u smislu člana 81. Zakona o radu (kad prisustvo radnika na radu nije moguće ne krivicom radnika, već iz razloga više sile, op. a.) - pojasnili su iz Službe za informisanje.

Naglasili su da nije bilo otpuštanja radnika.

- Prema svim našim radnicima se poštuju i poštovat će se sva ona prava koja radnici imaju u skladu sa Zakonom o radu, podzakonskim propisima i našim normativnim aktima.

Što se tiče iznosa plaća, plate za mart su isplaćene kako su i planirane, bez umanjenja. Što se tiče aprila, plaća za radnike koji rade, odnosno koji su prisutni na radnom mjestu, isplatit će se bez umanjenja, uključujući i naknadu za topli obrok i prijevoz.

Za radnike koji rade od kuće plaća će se isplatiti također bez umanjenja, s tim da se takvim radnicima neće isplatiti naknada za prijevoz i naknada za topli obrok.

Za radnike koji se nalaze na godišnjem odmoru, isplatit će im se naknada plaće, bez umanjenja.

Za sve ostale radnike koji će do kraja mjeseca biti odsutni s posla po osnovu plaćenog odsustva, a skladu 81. člana Zakona o radu, isplatit će se naknada plaće bez toplog obroka i naknade za prijevoz, ali sa osnovicom koja će biti umanjena za 15 posto u odnosu za osnovicu za obračun plaće.

Što se tiče isplate plaća i naknada radnicima za period iza aprila, isto će biti predmetom detaljnih analiza, te će se u skladu sa time za svaki mjesec i utvrđivati ovi iznosi – objasnili su nam u ovom preduzeću.

Iz uprave banjalučkog aerodroma nam je kazano da se neće mijenjati status radnika.

- Neće biti otpuštanja radnika, a svi zaposleni primaju plaće u skladu s potpisanim ugovorom. Ne planiramo smanjenje plaća.

Mi jesmo privredno orijentisano društvo, ali isto tako ne želimo u ovoj neizvjesnoj situaciji umanjivati plaće zaposlenim. Naravno, nećemo dozvoliti situaciju da ljudi ostanu bez posla i primanja, te ugrožavati njihovu egzistenciju, ni po koju cijenu – istakli su iz Banje Luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.