open-navfaktor-logo
search
"Voze" na birou
Agencija za rad i zapošljavanje: I pored odlaska u inostranstvo BiH ima dovoljno vozača kamiona
Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine posreduje u zapošljavanju građana BiH samo u one države sa kojima ima potpisan sporazum o zapošljavanju, tvrde u Agenciji.
08.11.2021. u 07:45
get url
text

- Trenutno su to Slovenija, Katar i Srbija, ali se samo sporazum implementira samo sa Slovenijom jer iz ove države dobijamo zahtjeve za radnom snagom. Sporazum sa Njemačkom odnosi se uglavnom na medicinske radnike, dok sa Slovenijom uključuje sva zanimanja, a najviše se traže varioci i vozači. Do kraja augusta 2021. godine bilo je 12.875 raspisanih slobodnih radnih mjesta, a u tom periodu je izdato 11.879 radnih dozvola, od čega 20 do 25 posto za vozače – ističe Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kada je u pitanju Slovenija, mi posredujemo u zapošljavanju radnika svih profila i svih zanimanja. Broj izdatih radnih dozvola za naše radnike u Sloveniji, ističe Pupić, u posljednjih nekoliko godina se nekad povećava, ali i smanjuje.  

2018.  godine   -    16.090

2019.  godine   -    14.581

2020.  godine   -      7.887

do 31.8.2021.   -    11.879

Ako je suditi po zvaničnim podacima, odlazak profesionalnih vozača neće dovesti do njihovog deficita i eventualno ugroziti domaće kompanije. Pupić kaže da ih je na evidenciji nezaposlenih nekoliko hiljada, ali mali broj aktivno traži posao.

- Prema posljednjim podacima u BiH, na evidencijama nezaposlenih osoba ima oko 4.550 vozača kamiona. Međutim, problem sa evidencijama, posebno u Federaciji BiH, što se zdravstvena zaštita administrira putem biroa za zapošljavanje, te je veliki broj osoba na evidenciji tu samo zbog zdravstvene zaštite, a ne da traže posao. To potkrepljuje i podatak iz ankete o radnoj snazi da je stopa neaktivnosti na tržištu rada već godinama između 51-52 posto. Na evidencijama postoji više od 10 hiljada nezaposlenih osoba koje imaju kvalifikaciju vozač (dakle kada zbrojimo sve kategorije vozača) i prema tome jasno je da postoji dovoljan broj tražene radne snage za domaće tržište. Također, bilo bi moguće uraditi prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju za određena zvanja vozača u vozač kamiona i za takve aktivnosti su nadležni entitetski zavodi za zapošljavanje - zaključuje Boris Pupić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.