open-navfaktor-logo
search
Stav eksperta
Akademik Čičić: MMF kontroliše gdje ide novac od kredita i zato su poželjniji od domaćih banaka
Federalni premijer Fadil Novalić je u jednom nedavnom medijskom nastupu izjavio da će se prije opredijeliti za novo kreditno zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nego crpiti domaće bankarske potencijale.  
27.09.2020. u 21:11
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić: Pristajemo na aranžman MMF-a kako ne bismo crpili domaće izvore

- U našem budžetu imamo domaće i strane izvore. Strani izvor je bio MMF, tih 400 miliona KM što smo se zadužili, a 550 miliiona su bili domaći izvori. Mi pristajemo na drugi aranžman MMF-a da ne bismo nikako crpili te domaće izvore. Nismo ugroženi na bilo kakav način i ostavljamo što više novca domaćem tržištu kapitala i bankarskom tržištu – kazao je tom priikom Novalić.

Njegovo opredjeljenje za Faktor je prokomentarisao Muris Čičić, akademik i ugledni ekonomista.

- Prije svega, ako je cijena zaduživanja spas privreda, onda to treba uraditi. Ovo je vrijeme kada se treba zaduživati, veoma je važno reagovati na vrijeme, da se spase mali, srednji i veliki privredni subjekti. Pogotovo što novac nikad nije bio tako jeftin. Uostalom, to rade vlade i mnogo razvijenijih zemalja od BiH. Što se tiče MMF-a, on je prisutan već dugo na ovim prostorima, pravio je aranžmane i s bivšom Jugoslavijom.

Smatram da su aranžmani, pogotovo ovi koji su prilično povoljni, bolja opcija od zaduživanja kod domaćih banaka. Zašto? Aranžmani s MMF-om su sveobuhvatniji, u ovoj finansijskoj instituciji vode računa gdje će ići novac, ugovori s njima uključuju i određene reforme. Kada se desi, tako da kažem neka deformacija, MMF blokira isplatu. Svega toga nema u ugovorima s domaćim bankama. One ničim ne uvjetuju aranžmane, plasiraju novac i to je to – mišljenja je Čičić.

Naš sagovornik smatra da se cestogradnjom mogu smanjiti efekti ove krize.

- Podsjećam da je velika većina tzv. analitičara i političara bila protiv uvođenja akciza na gorivo, za razliku od mene koji je smatrao da je to dobar ekonomski potez. Akcize su se isplatile, u BiH imamo 30-40 kilometara na kojima se intenzivno radi, što je jak podsticaj u ovim turbulentnim vremenima – stava je Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.