open-navfaktor-logo
search
Zavidna tehnologija
Akar: Turska pridaje veliku važnost vojnim vježbama dok svijet prolazi kroz izazove
Turska pridaje veliku važnost vojnim vježbama dok svijet prolazi kroz mnoge političke i vojne izazove, rekao je u četvrtak turski ministar odbrane Hulusi Akar.
02.02.2023. u 20:25
get url
text
Turska, vojna vježba
Turska, vojna vježba

- Svjedoci smo raznih važnih političkih i vojnih dešavanja kako u regionu tako i u svijetu. Svi zajedno vidimo da bi oružane snage trebalo da budu efikasnije i odvraćajuće nego ikada ranije - rekao je Akar u istočnoj turskoj provinciji Kars gdje je izvedena "Zimska vježba 2023".

Dodao je da Turskoj rat nije cilj, već da nastavljaju ulagati napore da zaštite "prava i interese naše zemlje i naroda i osiguramo njihovu sigurnost".

U Karsu, gradu na sjeveroistoku Turske, izvedena je "Zimska vježba 2023", najopsežnija vojna vježba u historiji te države. Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine također su učestvovali u manevrima.

Vježba je počela 18. januara, a završena danas nakon što su oružjem i modernim vojnim sistemima, uključujući i oružje domaće proizvodnje, pogođene zadane mete.

U okviru vježbi prikazana je turska vojna tehnologija, uključujući vojne bespilotne letjelice poput Bayraktara TB2.

U vježbi je učestvovalo vojno osoblje iz ukupno 17 država. U okviru vježbe je učestvovalo ukupno 2.113 pripadnika, od kojih 183 iz drugih država, korišteno je 651 vozilo, kao i 865 različitih vrsta naoružanja.

Glavni ciljevi vojne vježbe su jačanje saradnje i koordinacije u izvođenju kombinovanih i zajedničkih operacija, testiranje komunikacionih sposobnosti i sposobnosti trupa, uključujući gađanje po snijegu i niskim temperaturama, kao i jačanje individualne i kolektivne obuke.

Vježbe su posmatrali uz turskog ministar odbrane Akara, ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Hasanov, ministar odbrane Gruzije Juansher Burchuladze, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske general Yasar Guler i brojni komandanti i drugi zvaničnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.