open-navfaktor-logo
search
Po nalogu Tužilaštva BiH
Akcija protiv krijumčarenja migranata u više bh. gradova: Uhapšeno 11 osoba, među njima i granični policajac
Uhapšeno je 11 osoba u okviru operativne akcije kodnog naziva 'Zapad' koja se provodi od rano jutros i prilikom koje je izvršen pretres na 11 lokacija zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, saopćila je Granična policija Bosne i Hercegovine.
24.05.2022. u 11:18
get url
text

Od 11 uhapšenih osoba, jedna je pripadnik Granične policije BiH. Tokom pretresa otkrivena je i veća količina oružja i eksploziva. Rad i aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Inače, spomenute aktivnosti vrše pripadnici Centralnog istražnog ureda GP BiH i jedinica GP BiH Orašje, Brčko, Bijeljina, Trebinje te jedinica za podršku i kontrolu terenskih ureda GPBiH Sjeveroistok Bijeljina, Istok Višegrad i Jug Čapljina pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbi Suda BiH.

Zaplijenjeno oružje FOTO: GPBiH

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da se akcija realizira po njihovom nalogu, a u borbi protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata. Kako su naveli, policijski službenici Granične policije BiH na području više gradova, uglavnom u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, uključujući Brčko, Modriču i druge gradove u BiH, pretresaju objekte i vozila i hapse osumnjičene.

- Aktivnosti su usmjerene na 12 osumnjičenih osoba, koje su pod višemjesečnom istragom, zbog krivičnih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i zemljama EU-a. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, vršili krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata, koji su nezakonito boravili u BiH, kojima su za novčanu naknadu organizirali nezakonit transport i krijumčarenje u Hrvatsku i dalje prema zemljama EU-a - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U okviru pretresa, kako su dodali, pronađena je i veća količina oružja i municije, čija nabavka i posjedovanje građanima nije dozvoljena. Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.