open-navfaktor-logo
search
Potvrdila UIOBiH
Akcija "Sektor": Oduzeti duhan i tekstil vrijedni 304.000 KM
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) u operativnoj akciji kodnog naziva "Sektor" i na putnoj komunikaciji Tuzla - Kalesija oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu i duhansku robu u vrijednosti od 304.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).
13.07.2022. u 09:50
get url
text

- U operativnoj akciji kodnog naziva "Sektor" ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od tri fizička lica sa područja RC Tuzla (Živinice, Banovići) za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija - saopćeno je iz UIOBiH.

Pojašnjeno je da su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih privrednih subjekata izvršili istovremenu provjeru prometa i porijekla roba na tri lokacije i tom prilikom pronašli 3.823 komada tekstilnih proizvoda količinu robe, odnosno majice, haljine, trenerke, pantalone, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

- Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla u saradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska stanica Zapad, na putnoj komunikaciji Tuzla - Kalesija izvršili su pretres kod dva lica - navodi se u saopćenju.

Tom prilikom pronašli su 3.800 paklica cigareta koje nisu bile obilježene na zakonom propisan markicama UIO, niti je za iste postojala zakonom propisana dokumentacija.

- Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 304.000 KM. Predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv pet fizičkih lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnim organima - navodi se u saopćenju.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozivaju sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Dodaju i da građani mogu i putem aplikacije Viber na broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.