open-navfaktor-logo
search
Alarmantna situacija
Akgul: Turska i predsjednik Erdogan odgovaraju na poziv za pomoć Sandžaku
Predsjednik Vijeća za poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayram Akgul najavio je skoru dostavu pomoći Sandžaku, najteže pogođenoj regiji koronavirusom u Srbiji.
30.06.2020. u 09:10
get url
text

Akgul, je u objavi na svom nalogu na društvenim mrežama poručio da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovaraju na poziv za pružanje pomoći upućen iz Sandžaka.

- U najskorije vrijeme pomoć će biti isporučena. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove pomoći, u svoje i u ime naroda Sandžaka - napisao je Akgul.

Istakavši trud i učešće Sabrija Demira, savjetnika predsjednika Erdogana za Balkan, uputio mu je riječi zahvale zbog angažmana s ciljem pomoći Sandžaku. Općoj bolnici u Novom Pazaru 12. juna je isporučen drugi šleper medicinske opreme i zaštitnih sredstava koji je upućen iz Turske.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), imajući u vidu alarmantnu situaciju, pozvalo je ranije nadležne državne organe da što prije reaguju i upute hitnu pomoć novopazarskim zdravstvenim ustanovama kako bi se katastrofalna kriza zdravstvenog sistema u Novom Pazaru što prije prevazišla.

- Pozivamo vas da spasimo živote građana Sandžaka. Državni organi su u obavezi da hitno reaguju i pošalju pojačanje bolnici u Novom Pazaru. Svi smo svjedoci novonastale situacije, naglog porasta broja zaraženih, broja kritičnih slučajeva i velikog broja umrlih. Jedan dio ljekara i medicinskog osoblja novopazarske bolnice se herojski bori, ali malo ih je da bi zbrinuli veliki broj pacijenata. Novopazarskim bolnicama nedostaje i medicinske zaštitne opreme ali i veliki broj medicinskih aparata neophodnih za liječenje pacijenata sa teškim oblicima bolesti COVID-19 -ističu iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je na odgovornost sve nadležne državne organe kao i odgovorne pojedince da hitno reaguju kako bi se zaustavila ova epidemiološka katastrofa.

- Bošnjačko nacionalno vijeće je nedavno uputilo poziv za pomoć predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu te je veliki broj medicinskog osoblja iz Turske spreman da dođe u Sandžak i pomogne u borbi protiv ove zarazne bolesti. Kako bi pomoć iz Turske, koja je odmah organizovana i spremna, stigla što prije, potrebna je saglasnost i poziv zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija iz Srbije što se još uvijek čeka - zaključili su ranije iz BNV-a.

Akgul, inače poznati privrednik porijeklom iz Sandžaka, četiri godine je predsjednik Vijeća sa poslovnu saradnju Turske i Srbije te pomoćnik koordinatora DEIK-a za Evropu, ranije je u više navrata pomagao i Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.