open-navfaktor-logo
search
SAD
Alabama prvi put pogubila čovjeka dušikom, ovo su njegove zadnje riječi
Američka savezna država Alabama sinoć je novom i neprovjerenom metodom usmrtila Kennetha Smitha, koji je osuđen na smrt. Time je započela primjena potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla izazvati pretjeranu bol.
26.01.2024. u 08:48
get url
text

Smith je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubistvo supruge svećenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. 

On također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja. Naime, prilikom pokušaja 2022. Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smith je preminuo u 20.25 sati po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici, a prenosi CNN. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta. 

Svjedoci događaja su u zajedničkom izvještaju naveli kako je Smith prije smrti kazao: "Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve." 

Dodali su da se činio pri svijesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dvije minute tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko disati, sve dok nije preminuo. Svjedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minute, a da je Smith ostao pri svijesti nekoliko minuta.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.