open-navfaktor-logo
search
Čekaju odluku
Ambasador Subašić objavio fotografiju bh. državljana iz Gaze, u BiH se još "vijeća" o njihovom povratku
Dok se u Bosni i Hercegovini vode politička nadmudrivanja o tome da li će bh. državljanima i svim njihovim srodnicima evakuisanim iz ratom zahvađene Gaze, ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić na svom Fabook profilu objavo je fotografije evakuisanih građana. 
18.11.2023. u 13:21
get url
text
Bh. državavljani, Gaza
Bh. državavljani, Gaza

U kratkom postu ambasador Subašić je napisao: 

Slike sa Rafah prelaza. Tužni i sretni. Bolna sjećanja. Užasna… Nada da će sve ovo proći i da će se vratiti brzo u svoju Gazu, u svoju Palestinu.
Zahvalni što ih njihova Bosna i Hercegovina nije zaboravila.

Istovremeno, aktuelna vlast u Bosni i Hercegovini, odnosno Vijeće ministara BiH, javnost "zabavlja" najavama i otkazivanjima vanredne telefonske sjednice na kojoj bi se, na zahtjev ministra sigurnosti Nenad Nešića, trebalo odlučiti kome i pod kojim uslovima će biti dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Nešić je saopćio da se na spisku nalaze 54 imena i da je, kako on tumači, "taj broj iznenada porastao".

On traži da se donese odluka o odobrenju ulaska u BiH, uz sve potrebne provjere. Također, zahtjeva da se svaki naredni put u sličnim situacijama donose nova posebna odluka Vijeća ministara BiH kako bi se, prema njegovom tumačenju, "spriječile eventualne zloupotrebe".

Nešić traži i da svi bh. građani evakuisani iz Gaze moraju ući u BiH preko Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Sjednica Vijeća ministara bila je zakazana za danas u 13 sati, a potom je pomjerena uz obrazloženje da su u toku konsultacije.

Bh. građani evakuisani iz Gaze trenutno su, navodno, u glavmo gradu Egipta, Kairu, i trebalo bi da preko Istanbula budu evakuisani avionski letom za Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.