open-navfaktor-logo
search
Strateški interesi
Američka isporuka pomoći iz zraka u Gazu "krajnje neefikasan PR potez"
Mohamad Elmasry, analitičar Instituta za postdiplomske studije u Dohi, rekao je za Al Jazeeru da je američka odluka da isporuči pomoć iz zraka u Gazu "PR potez" koji je "izuzetno neefikasan".
02.03.2024. u 22:16
get url
text

- Oni će ispustiti iz zraka ekvivalent dva kamiona pomoći, a Joe Biden je rekao da su stotine kamiona potrebne svakog dana - dodao je Elmasry.

Osim toga, kako je naveo, "Sjedinjene Američke Države su isporučivale oružje Izraelu i čak su dva puta zaobišle ​​Kongres po tom pitanju kako bi poslale dodatne količine".

Ističe kako je Bidenova administracija svjesna da bi Izrael mogao biti osuđen za genocid za nekoliko godina.

- Ovim potezom oni bi željeli reći: rekli smo Izraelu da ne stiže dovoljno pomoći, pa smo čak i ove "kapi" pomoći isporučili tako da ne možemo biti saučesnici u ovom genocidu - dodao je.

Iako Sjedinjene Američke Države imaju uticaj na Izrael i mogle bi "podignuti slušalicu i prekinuti ovo stanje odmah", odlučile su to ne učiniti zbog političkih kalkulacija.

- Imaju strateški interes u podršci Izraelu i prestrašeni su onim što bi AIPAC, izraelski lobi, mogao učiniti unutar SAD-a i izazvati im probleme na predstojećim izborima - rekao je Elmasry, te dodao:

- Na žalost Palestinaca, njihovi problemi nisu u vrhu prioriteta SAD-a.

Saopćenje američke Centralne komande potvrđuje ranije izvještaje da su Sjedinjene Američke Države (SAD) izvršile isporuku humanitarne pomoći iz zraka u Gazu.

- Centralna komanda SAD-a i Kraljevska jordanska ratna avijacija, izvele su kombinovano ispuštanje humanitarne pomoći u Gazu iz zraka 2. marta između 15:00 i 17:00 sati (vremenska odrednica za Gazu) za pružanje osnovne pomoći civilima sučenih sukobom koji je u toku - navodi se u saopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden u objavi na X je kazao da je količina pomoći koja ide u opkoljeni Pojas Gaze nedovoljna.

- Količina pomoći koja ide u Gazu nije ni približno dovoljna i nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo dobili više pomoći - naveo je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.