open-navfaktor-logo
search
Ljekar nije potreban
Američki FDA odobrio test na COVID-19 kojeg je moguće uraditi kod kuće
Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA, Food and Drug Administration) izdala je prvu autorizaciju za test za COVID-19 koji se može obaviti kod kuće. Proizvođač testa je dijagnostička kompanija LabCorp koja tvrdi da će prve testove dati radnicima u zdravstvu i zaposlenicima hitnih službi.
22.04.2020. u 16:10
get url
text

Korisnik može napraviti bris nosa i sakupiti uzorak tekućine koji se šalje u laboratorij na testiranje.

Uzimanje uzoraka kod kuće zaobilazi potrebu za ljekarom koji bi inače obavljao test, smanjivši njihovu izloženost potencijalnoj zarazi.

Test također smanjuje potrebu za ličnom zaštitnom opremom koje u SAD-u ima sve manje.

Sam test koštat će 119 dolara.

Testiranje se odvija tako da se štapić s vatom na vrhu stavi u nosnicu te se njim sakupi uzorak.

U slučaju bolničkog testiranja na koronavirus, ljekar štapić gura duboko u pacijentov nos - u područje gdje se nos spaja s vrhom grla.

Test za COVID-19 kojeg vrši sam pacijent jednako je učinkovit kao i invazivnija vrsta testiranja, kažu analitičari iz UnitedHealtha i Gates Foundationa.

FDA je korištenje nove vrste testova odobrio krajem marta, uz naglasak da se i dalje moraju vršiti uz nadzor specijaliste.

Veliki broj biotehnoloških startupa razvili su i testirali kućne testove na COVID-19 te tvrde da ih mogu proizvesti u skladu sa novim pravilima koja dozvoljavaju ovlaštenim laboratorijima da razviju i distribuiraju vlastite testove.

FDA, doduše, kaže da test koji vrši sam pacijent treba dodatnu autorizaciju, a prva u nizu kompanija, koje su dobile tu dozvolu, je LabCorp i njihov brend Pixel.

Laboratorijski dio testiranja nove metode već je potvrđen, no i dalje zavisi od uzoraka koje sakupljaju radnici zdravstva.

Kao i svi drugi testovi za COVID-19, FDA je ovaj autorizirao pod pravilima koja vrijede u slučaju vanrednog stanja, što znači da nije prošao kroz normalne procese odobrenja, objašnjava The Verge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.