open-navfaktor-logo
search
Počele pripreme
Američki general: Moramo biti spremni za rat s Kinom za dvije godine
General američkog zrakoplovstva izjavio je kako postoji mogućnost rata s Kinom za dvije godine te zatražio od svojih vojnika da se pripreme u skladu s tim.
28.01.2023. u 15:15
get url
text

General Mike Minihan, komandant Zračnih snaga američkog ratnog zrakoplovstva, poslao je pisanu poruku svojim trupama: "Nadam se da griješim, ali osjećam da ćemo se boriti protiv Kine 2025. godine", objavila je televizija NBC.

Istaknuvši da će 2024. godine biti održani predsjednički izbori i u SAD-u i u Tajvanu, koji je u sukobu suvereniteta s Kinom, Minihan je upozorio da u ovom razdoblju kada će pozornost Washingtona biti okrenuta unutrašnjoj politici, Kina može iskoristiti priliku i krenuti prema Tajvanu.

Minihan je zatražio od trupa da se pripreme za takav sukob, uputio ih je da izvijeste o svojim naporima u tom pogledu do 28. februara.

Na ovu temu oglasio se i glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) brigadni general Patrick Ryder.

- Strategija nacionalne odbrane jasno pokazuje da je Kina sve veća prijetnja. Kao Ministarstvo odbrane, naš fokus je održati mir u Indo-pacifičkoj regiji radeći s našim saveznicima i partnerima - rekao je Ryder.

Philip Davidson, tadašnji komadant američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je u svojoj izjavi Odboru za oružane snage Senata u ožujku 2021. godine da bi Kina mogla pokušati invaziju na Tajvan do 2027.

Philip Davidson, tadašnji komandant američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je pred Odborom za oružane snage Senata u martu 2021. da bi Kina mogla pokušati invaziju na Tajvan do 2027.

Ranije ovog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin također se oglasio u vezi s mogućnošću invazije Kine na Tajvan.

- Nedavno smo svjedoci provokativnog ponašanja kineskih snaga i njihovih nastojanja da stvore novu normalu, ali imam ozbiljne sumnja znači li to neposrednu prijetnju invazijom - rekao je Austin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.