open-navfaktor-logo
search
Nagomilavanje vojske
Američki ministar odbrane Austin: Putin nije donio odluku o ulasku u Ukrajinu, ali je sposoban da to učini
Američki ministar odbrane Lloyd Austin smatra da Putin još nije donio konačnu odluku o ulasku u Ukrajinu, ali i da ruski predsjednik ima sposobnost za takav korak.
28.01.2022. u 21:13
get url
text

Austin je održao zajedničku konferenciju za novinare sa zapovjednikom američke vojske Markom Milleyom.

Austin je rekao da je Rusija rasporedila stotine hiljada vojnika duž ukrajinske granice, uključujući Bjelorusiju i Krim, te kako nagomilavanje vojske traje.

Ističući da je Rusija pojačala svoje vojne aktivnosti u sjevernom Atlantiku i Mediteranu, kao i svoje aktivnosti u Crnom moru, Austin je rekao kako "ne vjerujemo da je Putin još donio konačnu odluku o upotrebi ovih snaga protiv Ukrajine, ali iskreno, sada je sposoban da to učini".

Austin je rekao da bi ruska intervencija u Ukrajini značila da ona ne želi jak i odlučan NATO zapadno od Moskve.

Ponavljajući da SAD neće slati vojsku u Ukrajinu u borbene svrhe, Austin se suzdržao od komentarisanja opcije slanja vojnika za evakuaciju američkih državljana.

Načelnik Generalštaba američke vojske general Mark Milley poručio je kako u bliskoj prošlosti nisu vidjeli slično vojno gomilanje Rusije na ukrajinskoj granici, te da je situacija kao u razdoblju Hladnog rata.

Milley je upozorio da će ishod eventualne ruske invazije na Ukrajinu biti katastrofalan, posebno u urbanim područjima.

Navodeći da će nastaviti pružati podršku u vojnoj opremi Ukrajini, Milley je rekao da će, ako Rusija interveniše u bilo kojoj od zemalja NATO-a, snažne snage NATO-a odgovoriti u okviru petog članka NATO-ovog sporazuma.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.