open-navfaktor-logo
search
Objavili izvještaj
Amnesty International iznio dokaze o ratnim zločinima Izraela u Rafahu
Amnesty International Velike Britanije predstavio je u ponedjeljak dokaze o smrtonosnim napadima koje su počinile izraelske snage u gradu Rafahu u Pojasu Gaze, a koji pokazuju da je Izrael počinio ratne zločine i prekršio međunarodno humanitarno pravo.
12.02.2024. u 17:16
get url
text

U izvještaju koji analizira stanje na terenu navodi se da su u Rafahu cijele porodice uništene iako se vjerovalo da su to "najsigurnija" područja Pojasa Gaze.

Tokom istrage Amnesty Internationala pomno su istražena četiri odvojena izraelska napada u Rafahu, gdje su civili, uključujući djecu i starije osobe, bili meta nemilosrdnog nasilja.

Tri od ovih napada izvedena su u decembru nakon okončanja humanitarne pauze, dok se još jedan napad dogodio u januaru.

Erika Guevara-Rosas, viša direktorica za istraživanje, zagovaranje i kampanje u Amnesty Internationalu, osudila je izraelske zločine, optužujući izraelske snage da bezobzirno ignorišu međunarodno pravo i oduzimaju živote nedužnih civila.

- Cijele porodice su zbrisane u izraelskim napadima čak i nakon što su potražile utočište u područjima koja su proglašena sigurnima i bez prethodnog upozorenja izraelskih vlasti - rekla je Guevara-Rosas.

Istakla je da ovi napadi jasno pokazuju uznemirujući obrazac kako izraelske snage krše međunarodno pravo, što je u suprotnosti s tvrdnjama izraelskih vlasti da provode mjere opreza kako bi minimizirali civilnu štetu.

- Među ubijenima u ovim nezakonitim napadima bili su djevojčica koja još nije napunila tri sedmice, istaknuti 69-godišnji penzionisani ljekar, novinar koji je u svoju kuću primio raseljene porodice i majka koja je dijelila krevet sa 23-godišnjom kćerkom - rekla je Guevara-Rosas.

Palestinci su potražili utočište u Rafahu nakon što je izraelska vojska pokrenula snažno bombardovanje na gradove Gazu i Khan Younis, kao i na okolne gradove i četvrti, sve od 7. oktobra, usmrtivši više od 28.000 ljudi i uzrokujući neviđena razaranja i nestašicu životnih potrepština.

Izrael je prisilio više od 1,3 miliona Palestinaca da izbjegnu u Rafah, obećavajući im da će grad na egipatskoj granici biti siguran, ali sada prijete vojnim napadom i na ovaj grad, poručujući lokalnim civilima da se ponovo presele, iako više nemaju gdje da bježe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.