open-navfaktor-logo
search
Dugo očekivani
Amsterdam: Vandali presjekli kabal, i dalje onemogućen ezan preko zvučnika
Zbog ovog incidenta ezan za džuma-namaz ipak nije pušten preko zvučnika kako je bilo planirano
08.11.2019. u 22:34
get url
text

Nakon što su lokalne vlasti donijele konačnu odluku, u petak je sa džamije Blauwe u Amsterdamu ezan trebao biti pušten preko zvučnika. Ipak, to se nije dogodilo jer su nepoznate osobe presjekle kabal koji se nalazio na krovu, a koji je bio povezan sa zvučnikom.

Zbog ovog incidenta ezan za džuma-namaz ipak nije pušten preko zvučnika kako je bilo planirano.

Početkom oktobra ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika.

Gradsko vijeće isprva nije podržalo prijedlog, ali je nakon duge rasprave na kraju pristalo jer, kako se navodi u odluci, to je sastavni dio vjerskih sloboda, baš kao što je i kršćanskim crkvama dozvoljeno da nedjeljom zvone zvona.

Nourdeen Wildeman, glasnogovornik džamije Blauwe, je kazao da je tužan zbog incidenta ali da će već naredne sedmice ezan pustiti preko zvučnika.

Istakao je da su ljudi i predstavnici medija čekali ispred bogomolje da čuju ezan, ali se to ipak nije dogodilo zbog presijecanja kablova.

Mislili su u početku da se radi o tehničkoj greški, ali je kasnije utvrđeno da je kabal koji je povezan sa zvučnikom presječen.

- Ne znamo ko je ovo uradio. Vjerovatno neko ko je bio protiv toga da se ezan čuje preko zvučnika - kazao je Wildeman, dodajući da je kabal namjerno presječen.

"Sinoć smo provjerili sve i uradili i probu da bi bili sigurni da neće biti problema prilikom puštanja ezana za džuma-namaz. Kabal bi mogao biti presječen sinoć ili jutros", kazao je Wildeman.

Podsjetio je da su i prethodnih godina zabilježeni brojni islamofobični napadi na džamije i islamske centre u Holandiji.

- Ipak, ne želimo sada previše o tome. Popravit ćemo kabal i pokušati pustiti ezan za džuma-namaz već naredne sedmice - dodao je Wildeman.

U Holandiji se nalazi oko 500 džamija, a u nekima od njih se ezan već oko 30 godina pušta preko zvučnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.