open-navfaktor-logo
search
Haos u Gazi
Apel UN-a i WHO-a: Ovo je moralno i medicinski sablasno, gledamo mučne scene na krvavim podovima u bolnici
Ujedinjene nacije (UN) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslali su novi apel svijetu zbog izraelskog neprekidnog ubijanja stanovnika Gaze.
09.01.2024. u 09:00
get url
text

Te dvije međunarodne organizacije u najnovijem izvještaju iz Pojasa Gaze navode da svakih nekoliko minuta u centralnu bolnicu u Gazi pristižu novi pacijenti, a medicinsko osoblje palo je na trećinu u odnosu na brojku od prije samo nekoliko dana.

Naime, bolnicu je morala napustiti većina zdravstvenih radnika, prema riječima direktora, iz nje je odvedeno i oko 600 pacijenata.

Nije poznato gdje se oni trenutno nalaze.

Zaposlenici iz UN-ove agencije OCHA u nedjelju su posjetili bolnicu Al-Aksa te izvijestili kako je situacija haotična, a bolnica preplavljena.

Bolnica Al-Aksa nastoji funkcionirati, ali to je teško s obzirom na neprestane napade iz zraka, s kopna i s mora na većinu područja Gaze, navodi se u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Dužnosnik WHO-a Sean Casey izvijestio je da je zbog naredbi o evakuaciji i stalnih izraelskih udara u bolnici u nedjelju bilo samo pet ljekara.

Prema njegovom svjedočenju, ranjenika koji dolaze u bolnicu je svaki dan najmanje stotinjak.

Humanitarne organizacije Ljekarska pomoć za Palestince (MAP) i Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) objavile su da su njihove ekipe prestale raditi u bolnici zbog sve snažnijih izraelskih napada.

Tedros Adhanom Ghebreyesus istaknuo je da je UN-ovo osoblje svjedočilo "mučnim scenama u kojima se ljude svih dobi zbrinjavaju na krvavim podovima i u haotičnim hodnicima".

- Al-Aksa je najvažnija bolnica u centralnom dijelu Gaze i mora nastaviti raditi, dobiti zaštitu i pružati usluge koje spašavaju živote. Dalje srozavanje funkcionalnosti bilo bi moralno i medicinski sablasno - poručio je Ghebreyesus.

UN-ov dužnosnik Casey rekao je da je sa svojim timom dostavio krevete i medicinske potrepštine za pacijente odjela za dijalizu i traumu.

Dodao je da WHO razmatra mogućnost dovođenja osoblja za hitne slučajeve u Al-Aksu koju je, kao i druge bolnice u Gazi, opisao kao "na koljenima".

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da su bolnice na sjeveru Gaze potpuno izvan stroja.

- Potreban nam je hitan, siguran i neometan pristup području kako bismo dostavili humanitarnu pomoć - poručili su iz WHO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.