open-navfaktor-logo
search
Tehnološki div
Apple vrijedi koliko i devet miliona domova u SAD-u ili 50 najskupljih sportskih timova u svijetu
Apple, tehnološki div poznat po svojim kultnim proizvodima i impresivnoj dobiti, postigao je nevjerovatnu stvar, postavši prva javna kompanija koja je dosegla tržišnu vrijednost od tri biliona dolara.
01.07.2023. u 09:16
get url
text

Prekretnica je postignuta kada su dionice Applea porasle za 2,3 posto na 193,97 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije dosegla nevjerovatnih 3,04 biliona dolara, piše AP

Apple je isto tako, zajedno s Microsoftom i proizvođačem čipova Nvidijom, bio ključan u podizanju S&P 500 do 16 posto rasta u prvoj polovini godine.

Put do ovog rekordnog vrednovanja nije prošao bez uspona i padova.

U januaru 2022. godine Apple je nakratko premašio prag od 3 biliona dolara, ali ga nije mogao održati jer su njegove dionice imale silazni trend, dijelom zbog usporavanja rasta i zabrinutosti zbog rastućih kamata u tehnološkom sektoru.

Međutim, ranije ovog mjeseca, Apple je predstavio potencijalnu promjenu igre, skup headset računar Vision Pro, koje nudi iskustva virtualne stvarnosti, pomažući kompaniji da ponovo dosegne granicu od tri biliona dolara.

Šta je sve ekvivalent trenutnoj tržišnoj vrijednost Applea?

Iako je značaj ovog postignuća u velikoj mjeri simboličan, ne može se poreći da izaziva strahopoštovanje.

Primjera radi, s tri biliona dolara moglo bi se kupiti gotovo devet miliona domova u SAD-u, ili čak 50 najvrjednijih sportskih timova u svijetu, s puno novca u višku.

Kad bi se podjednako podijelio na sve osobe u Sjedinjenim Američkim Državama, svaki bi pojedinac dobio otprilike 9.000 dolara.

Kako stoji konkurencija?

Appleov najbliži konkurent u smislu tržišne vrijednosti je Microsoft, čija tržišna vrijednost iznosi 2,5 biliona dolara, a slijedi ga Saudi Aramco, naftni div, s tržišnom vrijednošću od 2,08 biliona dolara.

Drugi tehnološki divovi poput Alphabeta, Amazona i Nvidije mogu se pohvaliti tržišnom vrijednošću većom od jedan bilion dolara.

Porast na tri triliona dolara potaknut je Appleovim izvanrednim tehnološkim carstvom, koje je dobilo oblik nakon što se Steve Jobs vratio u tvrtku 1997. godine, spasivši je od ruba bankrota.

Danas kompanija ostvaruje značajne prihode, prvenstveno od iPhonea, koji je činio više od polovine njegove prodaje od gotovo 400 milijardi dolara prošle godine.

Osim iPhonea, Appleovi izvori prihoda uključuju računar Macintosh, iPad, Apple Watch, AirPods i razne usluge kao što su streaming muzike i videa, naknade za trgovinu aplikacijama i provizije za oglašavanje od Googlea.

Iako se većina Appleovih revolucionarnih inovacija dogodila pod vodstvom Stevea Jobsa, njegovo golemo bogatstvo generirano je tokom mandata sadašnjeg izvršnog direktora Tima Cooka. Kada je Cook preuzeo tu poziciju 2011., naslijedivši

Jobsa, tržišna vrijednost Applea bila je 350 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.