open-navfaktor-logo
search
Mržnja
Arapski svijet kritikuje paljenje Kur'ana u Švedskoj, Maroko povukao ambasadora, reagirao i State Department
Mnoge arapske zemlje osudile su spaljivanje primjerka Kur'ana, ispred džamije u glavnom gradu Švedske Stockholmu.
29.06.2023. u 11:13
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudilo je incident navodeći da se ovi ponovljeni činovi mržnje ne mogu prihvatiti ni sa kakvim opravdanjem, te da jasno podstiču mržnju i rasizam.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je "spaljivanje časnog Kur'ana čin opasne mržnje i manifestacija islamofobije koja podstiče nasilje i vrijeđanje religija, te se uopće ne može smatrati oblikom slobode izražavanja".

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je "napad na časni Kur'an omraženog ekstremiste izraz mržnje i rasizma i flagrantan napad na vrijednosti tolerancije, prihvatanja drugih, demokratije i mirne koegzistencije među sljedbenicima svih religija".

Arapski parlament je naveo da je ono što se dogodilo "čin huškanja koji će rasplamsati osjećaje muslimana širom svijeta", osuđujući kontinuitet švedskih vlasti pri ovim provokacijama.

Pod policijskom zaštitom

Američki State Department je jučerašnje spaljivanje primjerka Kur'ana, koje je ispred džamije u Stockholmu pod policijskom zaštitom izvršio Salwan Moike, porijeklom iz Iraka, opisao kao "nepoštovanje i bolno".

Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, upitan je o spaljivanju časnog Kur'ana u Švedskoj na dnevnoj konferenciji za novinare.

- Više puta smo govorili da je spaljivanje vjerskih tekstova nepoštovanje i bol, te ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno - rekao je Patel, dodajući kako bi više komentara o ovom incidentu mogli dati švedska vlada i lokalna policija.

Patel je istakao kako nastavljaju poticati Mađarsku i Tursku da bez odgode ratificiraju pristupni protokol o prijemu Švedske u članstvo NATO-a.

Maroko je zbog spaljivanja primjerka Kur'ana u Švedskoj pozvao svog ambasadora u Stockholmu u zemlju na konsultacije na neodređeno vrijeme, a švedskog otpravnika poslova u Rabatu na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova.

Novi neodgovorni napad

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je incident u Stockholmu oštro osuđen te da je korak poduzet u vezi s ambasadorima prema uputama marokanskog kralja Muhameda VI.

U saopćenju, u kojem se navodi da je švedska vlada dopustila spaljivanje časnog Kur'ana ispred džamije u Stockholmu, incident se opisuje kao "novi neodgovorni napad, u kojem se udara na osjećaje više od milijarde muslimana, istovremeno u svetim danima kao što je hadž i Kurban-bajram".

- Bez obzira na bilo kakve političke stavove ili nesuglasice između zemalja, Kraljevina Maroko smatra da je ovo ponižavanje vjere muslimana nedopustivo - piše u saopćenju.

Švedskom otpravniku poslova u Rabatu je preneseno da Maroko ovakav napad najoštrije osuđuje i odbacuje ovakvo neprihvatljivo ponašanje.

Irački državljanin Salwan Momika u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske Stockholmu spalio primjerak Kur'ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama. Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nije imala zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.

VEZANI TEKST - Provokacija pod policijskom zaštitom: Ispred džamije u Stockholmu spaljen Kur'an

U februaru je policija odbila dozvoliti dva pokušaja spaljivanja Kur'ana, pozivajući se na sigurnosnu zabrinutost, nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu u januaru ove godine.

Kasnije su se dvije osobe koje su pokušale organizovati provokativne proteste ispred iračke i turske ambasade u Stockholmu žalile na odluku. U aprilu je Upravni sud u Stockholmu preinačio odluku, odlučivši da su sigurnosni rizici nedovoljni da ograniče mogućnost demonstracija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.