open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Arheolozi otkrili novu grobnicu u Egiptu, staru najmanje 3.500 godina
Zajednička egipatsko-engleska misija koju vodi dr. Fathi Yassin, između Vrhovnog vijeća za antikvitete i Instituta za moderna državna istraživanja Univerziteta Cambridge, uspjela je otkriti do sada nepoznato kraljevsko groblje tokom iskopavanja na zapadnoj obali rijeke Nil u Luksoru. 
16.01.2023. u 12:24
get url
text

Drevna egipatska grobnica stara je najmanje 3.500 godina, identitet figure pokopane u grobnici još nije poznat, ali prema voditelju egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete Mostafi Waziriju, mogla bi pripadati nekome iz 18. dinastije, istaknuto je na Facebook stranici Ministarstva turizma i antikviteta Egipta. 

Grobnica bi trebala pripadati periodu Novog kraljevstva, koje mnogi smatraju egipatskim zlatnim dobom. Razlog zašto se vjeruje da je to grobnica za nekoga iz 18. dinastije i ere Novog kraljevstva su određeni elementi u grobnici. Voditelj britanske istraživačke misije Piers Litherland je rekao da bi grobnica potencijalno mogla biti posljednje počivalište kraljevske supruge ili princeze iz 18. dinastije.

Međutim, priroda "karakteristika 18. dinastije" unutar ove novootkrivene grobnice nije sasvim jasna jer je unutrašnjost same grobnice u lošem stanju. Iskopavanja i dokumentacija nalazišta bit će nastavljena i u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.