open-navfaktor-logo
search
Riznica
Arheolozi u Engleskoj pronašli nevjerovatnu ogrlicu u grobu nekad moćne žene
Arheolozi su otkrili riznicu koja otkriva kratak period u srednjovjekovnoj engleskoj historiji gdje su se paganske i kršćanske tradicije spojile, a žene imale položaje moći u crkvi.
15.12.2022. u 08:18
get url
text

Artefakti su otkriveni u grobu starom 1.400 godina, koji je pronađen nedaleko od Northamptona u Engleskoj i smatra se jednim od najznačajnijih nalazišta u ovom periodu.

Bio je 11. april, kada je arheolog Levente-Bence Balaz vidio da nešto viri iz zemlje. Radilo se o krunicama od dva zuba, što je ukazivalo na mjesto ukopa.

- Tada su se iz zemlje pojavila dva zlatna predmeta i zablistala u mojim rukama - rekao je Balázs Amelia Hill za The Guardian.

- Ovi artefakti nisu ugledali svjetlo dana 1.300 godina, a biti prva osoba koja ih je ugledala je neopisivo - dodao je Hill.

Vođa tima od pet bagera iz Muzeja londonske arheologije (MOLA), Balázs je za CNN objasnio da je to prvi put u 17 godina iskopavanja da je pronašao artefakt napravljen od plemenitog metala.

Njegov tim je iskopao raskošnu ogrlicu od 30 komada od rimskih novčića, granata, stakla i poludragog kamenja – za koju se smatra da je "najbogatija" ogrlica te vrste ikada pronađena u Britaniji.

MOLA/Hugh Gatt

Kostur se raspao, ali ostalo je nekoliko fragmenata zubne cakline. Na osnovu činjenice da se ogrlice gotovo isključivo nalaze na ženskim tijelima, pretpostavka je da su ostaci nekada pripadali imućnoj ili visoko pozicioniranoj ženi.

Žena je također sahranjena sa velikim srebrnim krstom, dva ukrašena lonca i plitkom bakrenom zdjelom.

Krst je dotrajao, ali je njegov oblik ostao vidljiv na rendgenskim snimcima tla koji okružuje grob. Krst je bio ukrašen neobičnim srebrnim ljudskim licima, koja su preživjela protok vremena.

MOLA

Mješavina predmeta u grobu sugeriše da je žena živjela u eri, oko 630. i 670. godine nove ere, u kojoj su se paganska i hrišćanska vjerovanja još uvijek mješala.

- Zakopavanje ljudi s predmetima je paganska ideja, ali ovo je očigledno u velikoj mjeri vezano za kršćansku ikonografiju, tako da je to period prilično brzih promjena - rekao je konsultant za arheologiju Simon Mortimer novinarki Associated Pressa Jill Lawless.

Bogatstvo i simbolika predmeta sugeriše da je žena bila bogati kršćanski vođa, poput poglavara opatije ili princeze.

Stručnjaci se slažu da je ona morala biti jedna od prvih žena u Britaniji koja je imala moćnu poziciju u crkvi.

- Ovo je najznačajnija ranosrednjovjekovna ženska grobnica ikada otkrivena u Britaniji - rekao je Balázs za The Guardian. 

U Engleskoj je pronađeno desetak drugih grobova žena visokog statusa, neke su imale slične ogrlice. Međutim, nekoliko od tih lokaliteta datira iz 7. stoljeća prije nove ere jer su sahrane muškaraca visokog statusa bile češći.

Kako je kršćanstvo uzelo maha, manje je vjerovatno da će vrijedni predmeti poput ogrlica biti polagani na grobove jer ranokršćanska crkva to nije odobravala, kaže Lyn Blackmore, arheolog iz Muzeja londonske arheologije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.