open-navfaktor-logo
search
Lima
Arheolozi u Peruu iskopali mumiju za koju se procjenjuje da je stara 800 godina
Tim stručnjaka pronašao je mumiju na obali Perua za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji je učestvovao u iskopavanju.
27.11.2021. u 19:30
get url
text

Mumificirani ostaci pripadaju osobi iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje. Mumija, čiji spol nije identificiran, otkrivena je u regiji Lima, rekao je arheolog Pieter Van Dalen Luna.

- Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio dio lokalnog pogrebnog uzorka - rekao je Van Dalen Luna s državnog univerziteta San Marcos.

Ostaci su to osobe koja je živjela u visokom andskom području zemlje, kazao je, dodajući da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Mumija je pronađena unutar podzemne građevine pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su također bili predmeti uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe, prenosi The Guardian.

Peru, gdje se nalazi turističko odredište Machu Picchu, dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.