open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Asja i Natalia optužene da su 17 Ukrajinki vrbovale i iskorištavale za prostituciju u BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije državljanke Ukrajine, kojom ih tereti za međunarodnu trgovinu ljudima i vrbovanje radi prostitucije.
23.07.2021. u 10:14
get url
text

Optužnica je podignuta protiv Asmik Zhdanove, zvane Asja (1961) i Natalije Nachinkin (1989), a obje se nalaze u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva.

One se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene učestvovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banjoj Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati njima. Kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su ih na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

- U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.