open-navfaktor-logo
search
Žestoki udari
Austrijska radikalna desnica traži ostavku Alme Zadić: Ministrica je sigurnosni rizik
Ministrica pravosuđa Austrije Alma Zadić našla se pod žestokim udarima desničarske Slobodarska partije Austrije (FPO) nakon bijega još jednog zatvorenika. 
03.02.2024. u 20:37
get url
text

- Zelenom umiljatom pravosudnom sistemu pod ministricom Zadić sada mora doći kraj prije nego što se dogodi nešto loše. Pošto ova ministrica jednostavno nema zatvore pod kontrolom, ona mora podnijeti ostavku - rekao je generalni sekretar FPÖ-a Michael Schnedlitz, prenosi Heute.at. 

Niz nesreća u austrijskom pravosudnom sistemu i dalje ne pokazuje znake zaustavljanja. Nakon što je nekoliko zatvorenika uspjelo pobjeći u novembru, osumnjičeni pristalica terorističke milicije "Islamska država" (IS) uspio je pobjeći u petak tokom internog sastanka u bečkoj bolnici. Navodi se da je povrijeđen i zatvorski čuvar. 19-godišnjak je bio u pritvoru zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije. Prema pisanju medija, muškarac je uhvaćen u subotu ujutro u bečkom Floridsdorfu. 

- Ovaj zabrinjavajući niz nesreća sada postaje izuzetno opasan. Ne samo da islamisti u zatvorima mogu nesmetano komunicirati telefonom i organizirati svoje terorističke aktivnosti, već im je više nego lako pobjeći. Štaviše, naši zatvori su "zahvaljujući" ekstremnoj imigracionoj politici, za koju ÖVP (Austrijska narodna stranka) snosi isključivu odgovornost, više nego prenaseljeni, a zatvorski čuvari su veoma preopterećen i prilično oslabljeni u smislu osoblja, infrastrukture i finansija - poručuju iz FPÖ-a. 

Uputili su i kritike na račun ukidanja sigurnosnih naredbi uvedenih u novembru, kao što su nasloni za leđa i pojasevi oko struka. Prema riječima liberalnog člana Nacionalnog vijeća Christiana Lausha, ova okolnost je dovela do ovog bijega.

- Ministrica je sigurnosni rizik - zaključio je ovaj političar FPÖ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.