open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Autom se zabio u stub pred pružnim prijelazom, Željeznice RS-a objavile snimak
Pred pružnim prijelazom u Banjoj Luci iza ponoći je došlo do saobraćajne nezgode kada se vozač automobila, iz zasad zvanično neutvrđenih razloga, zabio u stub koji signalizira prolazak voza.
04.02.2024. u 16:52
get url
text
Autom udario u stub kod pružnog prelaza
Autom udario u stub kod pružnog prelaza

O ovome su Željeznice RS-a izdale saopćenje na svom Facebook profilu, uz objavu snimka s nadzornih kamera.

Naveli su da se sinoć iza ponoći desio vanredni događaj na putnom prijelazu Zalužani, te da na svu sreću nije bilo tragičnih posljedica, ali je pričinjena velika materijalna šteta na sistemu osiguranja ovog putnog prijelaza.

- Iz razloga oštećenja sistema osiguranja, vozovi se, dok traju radovi na otklanjanju prouzrokovanog kvara, obavezno zaustavljaju prilikom približavanja putnom prijelazu "Zalužani", nakon čega mašinovođe zvučnim signalom upozoravaju vozače drumskih vozila na obavezno zaustavljanje, kako sigurnost učesnika u drumskom saobraćaju niti u jednom momentu ne bi bila ugrožena. Putni prijelaz Zalužani osiguran je najvišim nivoom osiguranja, elektronskim uređajem sa svjetlosno - zvučnom signalizacijom i polubranicima - naveli su.

Kritikovali su da je, nažalost, i dalje u značajnoj mjeri prisutno nepoštovanje saobraćajne signalizacije, kao i bahatost i vandalizam učesnika u drumskom saobraćaju, posebno vozača.

- Željeznice Republike Srpske najošrije osuđuju ovakvo postupanje učesnika u saobraćaju, ponovo apeluju i podsjećaju da su svi učesnici u saobraćaju u obavezi da poštuju saobraćajne propise, budu odgovorni prema sebi i drugima, prilagode vožnju, obavezno se zaustave ispred putnog prijelaza i sigurno nakon prelaska pruge, nastave vožnju. 

Lična nepažnja učesnika u drumskom saobraćaju, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na obavezno poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prijelazima - istakli su iz Željeznica RS-a, poručivši vozačima da stanu ispred putnog prijelaza jer voz uvijek ima prednost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.