open-navfaktor-logo
search
Orban prijeti
Bečarević: Samo BiH, Srbija i Mađarska potpuno ovisni o ruskom gasu
Izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da su Mađarska i Srbija nakon dizanja u zrak gasovoda "Sjeverni tok" upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat, komentirao je za Faktor kantonalni ministar komunalne privrede i stručnjak za pitanje gasa Almir Bečarević.
01.09.2023. u 07:28
get url
text

VEZANI TEKST - BiH od 1. aprila dobija gas preko Turskog toka

Da bi se shvatio značaj riječi Orbana i prijetnje ratom ako "neko" krene u diverziju južnog gasnog koridora, odnosno Turskog toka, Bečarević kaže da treba znati sljedeće stvari:

- Rusija je gas isporučivala transportnim putevima: Sjeverni tok 1 i 2 kapaciteta cca 110 milijardi Sm3, Jamal-Evropa kapaciteta cca 35 milijardi Sm3, Bratstvo kapaciteta cca 140 milijardi Sm3 i Turski tok kapaciteta cca 31 milijardu Sm3 od čega krak preko Bugarske i Srbije iznosi cca 15 milijardi Sm3.

Ukupni kapacitet svih gasovoda za transport ruskog gasa je 316 milijardi Sm3 od čega je korišteno prema Evropi prije rata cca 210 milijardi Sm3. Sada su u upotrebi samo manji dio kapaciteta preko Ukrajine do cca 40 milijardi Sm3 i do 15 milijardi Sm3 preko Turskog toka dio za Mađarsku, Bugarsku, Srbiju, BiH - kaže Bečarević.

On navodi da trenutno gotovo sve potrebe u gasu Mađarska rješava preko Turskog toka i povlači količine koje su jednake cca 9 milijardi Sm3 na godišnjem nivou. U slučaju diverzije na Turskom toku privreda Mađarske bi doživjela kolaps kao i sistem zagrijavanja stambenih prostora. Ovo je potpuna ovisnost o ruskom gasu. 

- Srbija sve potrebe u gasu rješava preko Turskog toka i povlači količine koje su jednake cca 3 milijarde Sm3 na godišnjem nivou. U slučaju diverzije na Turskom toku privreda Srbije bi doživjela kolaps, a posebno sistem zagrijavanja stambenih prostora. 

VEZANI TEKST - Dio gasovoda Turski tok kroz Srbiju pušten u rad

BiH je potpuno oslonjena na Turski tok i sve količine gasa za oba entiteta pristižu ovim gasovodom - kaže Bečarević.

Dodao je i da Srbija završava interkonekciju sa Bugarskom o preuzimanju gasa iz Azerbejdžana, a Mađarska prima određene količine gasa sa LNG terminala Krk i jedan dio gasa prima iz Evrope preko Austrije. 

Mađarska i Srbija povlače gasa iz Turskog toka na trenutnoj godišjoj razini od 12 milijardi Sm3, a kapacitet Turskog toka za ove zemlje je, 15 milijardi Sm3, što je potpuna ovisnost. 

- Iz ovih podataka se vidi da bojazan i strah Orbana i Aleksandra Vučica je stvarna jer bilo kakvi poremećaji na Turskom toku znače kolaps.

Ujedno, prema svim informscijama transportni put za ruski gas preko Ukrajine iduće godine bi trebao biti obustavljen jer ističe ugovor o tranzitu ruskog gasa.

Time bi samo još Turski tok bio u funkciji i praktično nepotreban za Evropu osim za Mađarsku, Srbiju i BiH. Ruski gas nestaje iz Evrope i do 2025./2026. godine bi trebao u potpunosti iščeznuti sa tržišta Evrope i toga je Orban svjestan i transportni gasovod Turski tok bi ostao jedini aktivni transporti gasovod.

Diverzija ili prestanak rada Turskog toka bi bila stvarna prijetnja i Mađarskoj i Srbiji, a i BiH je tu jer nas Gazprom svrstava po potrošnji gasa u količine Srbije – zaključio je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.