open-navfaktor-logo
search
Američki senator
Bernie Sanders pozvao Kongres SAD-a da odbije pomoć Izraelu: Dosta je bilo!
Američki senator Bernie Sanders pozvao je u utorak Kongres da odbije 10,1 milijardu dolara bezuslovne vojne pomoći koja se razmatra za Izrael da nastavi svoj "brutalni rat" protiv palestinskog naroda.
03.01.2024. u 08:37
get url
text

- Da budem jasan: NEMA VIŠE finansiranja SAD-a za (izraelski premijer Benjamin) Netanyahuov ilegalni, nemoralni, brutalni i krajnje neproporcionalni rat protiv palestinskog naroda - napisao je Sanders na Twitteru.

Amerikanci moraju shvatiti da je izraelski rat protiv palestinskog naroda značajno vođen američkim bombama, artiljerijskim granatama i drugim oblicima naoružanja, rekao je, dodajući:

- I rezultati su katastrofalni.

- Dosta je bilo. Kongres mora odbiti to finansiranje. Porezni obveznici Sjedinjenih Država više ne smiju biti saučesnici u uništavanju života nedužnih muškaraca, žena i djece u Gazi - dodao je.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 22.185 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.035 ranjeno, prema zdravstvenim vlastima Gaze, dok se vjeruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.​​​​​​

Izraelski napad ostavio je Gazu u ruševinama, sa 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.