open-navfaktor-logo
search
Bez rješenja
Bešlić: Izbori u Mostaru su politički prioritet, pozivam na konačan dogovor
Mi smo spremni na dijalog te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja, kazao je
25.08.2019. u 14:48
get url
text

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvao je aktere političkog života na nastavak dijaloga kako bi se nakon 11 godina pronašlo političko rješenje za Mostar.

-Već 11 godina nismo u mogućnosti održati lokalne izbore i formirati novi saziv ključnog organa gradske vlasti, a to je gradsko vijeće, što se, naravno, pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada. Prošle godine postignut je iskorak u približavanju političkih stavova, te postignut dogovor između političkih stranaka u Mostaru o deblokadi, koji je utemeljen na postizanju dogovora o deblokadi mora biti utemeljeno u provođenju odluke Ustavnog suda, preporuka Venecijanske komisije i Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - izjavio je Bešlić.

Mostarski gradonačelnik dodao je kako je održavanje izbora u Mostaru politički prioritet koji se "mora provesti u skladu s evropskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija koje su ukazale na nepravilnosti i protuustavnost u sklopu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Poglavlje 19 - Grad Mostar".

-Politički dijalog i implementacija pravnih rješenja jedini su način za nadilaženje političkog zastoja. Provođenje temeljnog ljudskog prava kroz lokalne izbore, koje je birati i biti biran, omogućit će novi priljev ulaganja i konstruktivnih projekata u grad, potaknuti razvoj, te znatno povećati i poboljšati prilike za naše građane - kazao je Bešlić.

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju oko provođenja izbora Bešlić je istaknuo kako se napredak može ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana.

-Mi smo spremni na dijalog te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade - kazao je Bešlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.