open-navfaktor-logo
search
"Ubijen božićni duh"
Betlehem: Umjesto jelke ispred crkve instalacija koja simbolizira stradanja u Gazi
Crkva u historijskom gradu Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali pripremila je ukras od ostataka ruševina umjesto božićne jelke za ovogodišnji Božić zbog izraelskih napada na Gazu.
08.12.2023. u 13:21
get url
text

Dok su ulice u kršćanskom svijetu ukrašene i gradovi svjetlucaju za vrijeme Božića, crkve u okupiranoj Palestini drže se podalje od razmetljivih svečanih događaja ograničavajući božićne proslave na himne i molitve.

Evangeličko-luteranska crkva u Betlehemu, za koji se vjeruje da je grad u kojem je rođen Isus Krist, predbožićno vrijeme provodi u sjeni masakara koje Izrael nastavlja činiti u Gazi.

Iz tog razloga, umjesto kićenja božićnog drvca, u crkvi je ove godine napravljen dio od ruševina koji simbolizira uništenje u Gazi. Od betonskih komada napravljena je humka oko mladice masline, a u sredinu ove humke postavljena je lutka koja podsjeća na bebu zarobljenu pod ruševinama.

Oko ruševina postavljene su usitnjene grane drveća, razne ikone i svijeće.

- Ne možemo ni na koji način slaviti rođenje Isusa Krista ove godine dok se čini genocid nad našim narodom u Gazi. Ne želimo da slavimo - rekao je pastor Munzir Ishak.

Naveo je da su crkve u Al-Qudsu (Jerusalem) odlučile da ove godine ne organizuju festival, ograničavajući Božić samo na molitve i vjerske rituale, zbog izraelskih napada na Gazu.

Ishak je izjavio da je korištenje ovog ukrasa od ruševina, umjesto božićnih ukrasa u crkvi, bila poruka i za njih i za svijet.

- Naša poruka nama samima je sljedeća: Bog je s nama u ovoj boli. Krist je rođen u solidarnosti sa onima koji pate. Bog je sa potlačenima - rekao je Ishak.

Podsjetio je da su na meti izraelskih napada svi Palestinci.

Naglasio je da je izraelski rat protiv Gaze "ubio božićni duh".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.