open-navfaktor-logo
search
Ista prava za sve
Biden potpisao zakon o zaštiti međurasnih i istospolnih brakova
Predsjednik SAD-a Joe Biden u Bijeloj kući pred mnoštvom zvanica potpisao je zakon o zaštiti istospolnih i međurasnih brakova na čitavoj teritoriji Sjedinjenih Država.
14.12.2022. u 07:09
get url
text

Potpisujući tekst Biden je izrazio zadovoljstvo zbog "presudnog napretka ka jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke, nego za sve".

- Veći dio historije naše nacije uskraćivali smo međurasnim parovima i istospolnim parovima ovu zaštitu. Nije ih tretirao s jednakim dostojanstvom i poštovanjem. A sada, ovaj zakon zahtijeva da međurasni brak i istospolni brak mora biti priznat kao legalan u svakoj državi u zemlji – kazao je Biden, piše CNN.

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Joe Biden je u vrt Bijele kuće pozvao "grupu parlamentarnih zastupnika" iz redova demokrata i republikanaca, te "aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak" - rekla je u ponedjeljak Karine Jean-Pierre, prva tajnica za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

- Zakon će donijeti mir milionima LGBTQI+ i međurasnih parova koji od sada imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci - kazala je Jean-Pierre.

Istospolne zajednice od 2015. godine štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Američkim Država. No nakon historijskog zaokreta tog suda o pobačaju u junu, mnogi liberali se boje da bi se i ovo pravo moglo dokinuti.

Donošenjem novog zakona ukidaju se prijašnji zakoni u kojima se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje, bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade, da diskriminiraju parove "zbog spola, rase, etničke pripadnosti i porijekla".

Za novi zakon glasali su svi demokratski zastupnici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.