open-navfaktor-logo
search
Trgovina utjecajem
Bivšem zastupniku u Skupštini USK Rasimu Pajiću šest mjeseci zatvora, posredovao u izdavanju lažne diplome
Nakon ponovljenog suđenja, presudom Općinskog suda u Cazinu Rasim Pajić iz Cazina, bivši zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od mjeseci zbog trgovine utjecajem.
20.11.2023. u 15:05
get url
text

Pajiću se stavlja na teret da je u periodu od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu koristeći svoj utjecajni položaj zastupnika u Skupštini USK i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih "Vita plus" Cazin posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem.

Pajić je dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi - mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M. Č. koju je M. Č. putem optuženog upotrijebio na način da ju je predao u organ uprave Grada Cazina s ciljem dobivanja poticaja za obrtnu djelatnost.

- Dakle, optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje čime je počinio krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 382.stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci – navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK.

Protiv presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Također je ukinuta oslobađajuća presuda Općinskog suda u Cazinu u predmetu protiv Saida Ljubijankića iz Cazina.

VEZANI TEKST - Ukinuta oslobađajuća presuda Pajiću, bivšem zastupniku Skupštine USK ide novo suđenje

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću ukinuta je presuda Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić iz Cazina oslobođen optužbe zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u stjecaju sa krivičnim djelom lažno prijavljivanje, a u vezi sa protivpravnim hapšenjem osobe K.P.

Taj predmet se vraća na ponovno suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.