open-navfaktor-logo
search
Prijeti mu zatvor
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen zbog davanja lažnih izjava
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen je zbog sumnje da je davao lažne izjave tokom vladine istrage o takozvanom skandalu na Ibizi, javlja Politico.
18.08.2023. u 14:54
get url
text

Optužnicu je u petak ujutro objavilo austrijsko Tužilaštvo za privredu i korupciju više od dvije godine nakon što je Kurz potvrdio da je pod istragom.

Krivična prijava podnesena je i protiv bivšeg Kurzovog šefa kabineta Bernharda Bonelija, prenose austrijski mediji.

Suđenje Kurzu počet će 18. oktobra. Prijeti mu kazna od tri godine zatvora, saopćio je sud u Beču.

U izjavi u petak ujutro, Kurz je rekao da su optužnice lažne i da jedva čeka "da istina konačno izađe na vidjelo i da se optužbe na sudu pokažu kao neutemeljene".

Sebastian Kurz, konzervativni austrijski političar, napustio je dužnost 2021. godine nakon što su tužioci njega i još devet osoba počeli istraživati zbog sumnje na zloupotrebu povjerenja, korupciju i mito s različitim nivoima umiješanosti.

Bivši lider krajnje desnice Heinz-Christian Strache, Kurzov vicekancelar, podnio je ostavku 2019. godine nakon što se pojavio video u kojem je snimljen kako na Ibizi razgovara sa ženom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha i nudi joj političke usluge u zamjenu za donacije njegovoj stranci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.