open-navfaktor-logo
search
Islamofobija
Bivši Obamin zvaničnik Seldowitz gnusno vrijeđao prodavača hrane: "Nismo ubili dovoljno palestinske djece"
Stuart Seldowitz, bivši savjetnik administracije Baracka Obame, našao se na video snimku kako prijeti i upućuje islamofobične komentare protiv muslimanskog prodavača hrane u New Yorku.
22.11.2023. u 10:47
get url
text

Na snimku koji od utorka kruži društvenim mrežama može se vidjeti kako Seldowitz naziva prodavača "teroristom" i viče na njega.

- Podržavate terorizam. Podržavate ubijanje male djece. Vi ste užasna osoba - kazao je bivši savjetnik Obamine administracije.

Prodavač mu na to odgovara: "Vi ubijate djecu, a ne ja."

Prije nego što je otišao, Seldowitz je kazao:

- Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, znate šta? To nije bilo dovoljno. Nije bilo dovoljno.

U drugom videu koji je snimljen tokom večernjeg susreta sa istim trgovcem, Seldowitz govori o "prijateljima u imigraciji" i kaže "Mukhabarat želi vašu sliku", misleći na egipatsku obavještajnu agenciju.

- Mukhabarat u Egiptu će uzeti tvoje roditelje. Da li tvoj otac voli svoje nokte? Vadit će ih jedan po jedan - prijetio je Seldowitz, a prodavač je na to kazao "Odlazi, odlazi".

Seldowitz tada uzima telefon i fotografiše prodavca, govoreći mu: "Nasmiješi se za mene".

Vrijeđa poslanika Muhammeda

Odbijajući da napusti to područje, on vrijeđa poslanika Muhammeda i pita prodavca:

- Da li si silovao svoju kćer kao Muhammed? Da li si silovao svoju kćer kao Muhammed?

Potom je poslanika Muhammeda nazvao "silovateljem".

Prodavač mu je kazao da ne govori engleski, ali Seldowitz nastavlja sa uznemiravanjem.

- Šta govorite? Govorite arapski, jezik Kur'ana, svetog Kur'ana koji neki ljudi koriste kao toalet. Šta mislite o tome, o ljudima koji koriste Kur'an kao toalet? Da li vam to smeta? - pita on podrugljivo i nastavlja:

- Zato prodajete hranu u pokretnom kiosku, jer si neznalica. Ali trebao bi naučiti engleski. To će ti pomoći kada te deportuju nazad u Egipat i kada te Mukhabarat bude želio intervjuisati.

U drugom videu, on maltretira istog prodavača, ali ga prekida prolaznik koji mu govori da ode, govoreći: "To nije u redu, uznemiravate."

Nekadašnji savjetnik administracije Baracka Obame

Seldowitz je bio vršilac dužnosti direktora Uprave za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost pod Obaminom administracijom. Također je radio kao viši politički službenik u Uredu za Izrael i Palestinu pri State Departmentu.

Gotham Government Relations, lobistička firma sa sjedištem u Washingtonu, objavila je da je prekinula veze sa Seldowitzom nakon što su se pojavili snimci.

- Gotham Government Relations prekinuo je sve veze sa Stuartom Seldowitzom, osobom koja godinama nije doprinijela našem radu. Snimak o njegovim postupcima je podli, rasistički i ispod pravila dostojanstva koje primjenjujemo u našoj kompaniji - objavljeno je na društvenoj mreži X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.