open-navfaktor-logo
search
Davanje mita
Bivši specijalac MUP-a RS-a optužen da je nudio policajcima 3.000 eura da tokom pretresa ne gledaju u frižider
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv bivšeg specijalca MUP-a RS-a Gorana Janjuza zbog krivičnog djela davanje mita.
05.02.2024. u 15:16
get url
text

Janjuz je inače osuđivan za učešće u pljački prilikom transporta novca UniCredit banke na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška 2015. godine, kada je iz blindiranog vozila ukradeno oko 617.000 KM.

Kako saznajemo, Janjuz je sada optužen da je krivično djelo davanje mita počinio 13. avgusta 2022. godine oko 13.30 sati u mjestu Sključani, općina Bosanska Dubica, gdje je policija pretresala kuću i pomoćne prostorije njegovog rođaka D. J.

- Nakon završenog pretresa kuće i pomoćnih objekata D. J, rođaka optuženog, te prilikom započinjanja pretresa podruma, bez poziva je prišao Goran Janjuz. Policajcima je ponudio 3.000 eura da ne ulaze u podrum kuće. Tom prilikom im je rekao da preskoče frižider ako mogu, a u kojem se nalazi par njegovih stvari, a da će im on sutra donijeti 3.000 eura – navodi se u optužnici.

Policajci su zatim nastavili sa pretresom podruma i spornog frižidera i tom prilikom pronašli veću količinu oružja i municije, čije je držanje građanima zabranjeno, dodaje se u optužnici.

- Dakle, službenim licima ponudio poklon, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju koju su morali izvršiti – piše u optužnici koju je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.