open-navfaktor-logo
search
Susreo se s Herzogom
Blinken u Tel Avivu: Humanitarna pauza daje rezultate i treba biti produžena
Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da se nadaju da će se "humanitarna pauza" postignuta s Hamasom produžiti i da će nastaviti detaljne razgovore s izraelskom vladom o putu koji treba slijediti u Pojasu Gaze.
30.11.2023. u 11:53
get url
text

Blinkena, koji je došao u Izrael u sklopu bliskoistočne turneje, primio je predsjednik Izraela Isaac Herzog.

U izjavi prije sastanka, Herzog je naveo da se nastavljaju napori na oslobađanju zarobljenika koje drži Hamas i zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u ovom procesu.

Blinken je naveo da su zarobljenici ponovo sa svojim porodicama zahvaljujući sporazumu o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa.

Istakao je da je postignuti sporazum omogućio isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze uz oslobađanje zarobljenika.

- Ovaj proces daje rezultate. Ovo je važno i nadamo se da će se to nastaviti. U isto vrijeme, radujem se detaljnim razgovorima s izraelskom vladom o putu naprijed u Gazi - dodao je Blinken.

Blinken je doputovao u Izrael u srijedu kasno kako bi razgovarao o mogućnosti produženja humanitarne pauze u Gazi između Izraela i palestinske grupe Hamas.

List "Yedioth Ahronoth" navodi da je ovo Blinkenova četvrta posjeta Izraelu od 7. oktobra.

Očekuje se da će se sastati s najvišim izraelskim zvaničnicima kako bi razgovarali o produženju humanitarne pauze, kao i o mogućnosti povećanja humanitarne pomoći Gazi.

Očekuje se i da će Blinken posjetiti Ramallah i sastati se s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom, navodi "Yedioth Ahronoth".

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.