open-navfaktor-logo
search
Trošenje resursa
"Bomba u sudu i brzo će pući": U Sarajevu lani 237 lažnih dojava, 10 rasvijetljeno, podignute tek dvije optužnice
Tokom prošle godine na području Kantona Sarajevo evidentirano je ukupno 237 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama za koje se nakon obavljenih KDZ pregleda ispostavilo da su bile lažne.
03.04.2023. u 08:01
get url
text

Zvanični su to podaci dostavljeni Faktoru iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Početak ove godine, prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, protekao je prilično mirno jer su, kako nam je rečeno, tokom januara i fenruara evidentirali pet lažnih dojava o bombama.

Međutim, prema onome čemu smo svjedočili prethodnih dana, sve su prilike da će se trend lažnih dojava o bombama nastaviti.

Na meti škole, sudovi, policijske stanice...

Na meti lažnih dojava o navodno postavljenim eksplozivnim napravama najčešće su obrazovne institucije, preciznije škole, a za većinu njih se pretpostavlja da ih upućuju učenici kada nisu raspoloženi za kontrolne ispite.

Pored škola, na drugom mjestu po učestalosti su i sudovi, najčešće Općinski sud u Sarajevu, te posljedično i Kantonalni sud jer dijele istu zgradu.

Lažne dojave o postavljenoj bombi pristizale su i u tržne centre, policijske stanice, pa čak i u kliničke centre te zgradu Predsjedništva BiH.

Iz sarajevskog Općinskog suda su iznijeli zabrinjavajući podatak prema kojem je tokom prošle godine, nakon 14 upućenih lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim sredstvima u zdradi Suda, odgođeno čak 2.047 ročišta.- U 2023. godini trend lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama je nastavljen te je zbog šest lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u ovom sudu ukupno odgođeno 720 ročišta - naveli su iz Općinskog suda.

Ističu kako ovakva učestala pojava uzrokuje evakuaciju svih uposlenika Suda, a što svakako utječe na rezultate rada sudija, sudskih odjeljenja kao i suda u cjelini.

- Kada se uzme u obzir da kontra-diverzioni pregled Palate pravde (površine od oko 12.700 kvadratnih metara) traje u prosjeku od tri do četiri sata, jasno je da su sudije ovog suda u protekloj godini zbog lažnih dojava bile odsutne sa posla čak sedam radnih dana - napominju iz Suda.

Također, ističu, na ovaj način se prouzrokuju i veliki materijalni troškovi sudu, ali i troškovi strankama koje zbog dojava nisu mogle pristupiti ročištima ili su bile uskraćene za usluge u Zemljišnoknjižnom uredu, Odjeljenju registra za upis pravnih subjekata te ostalim službama u okviru ovog suda.

Za razliku od broja prijavljenih slučajeva, broj otkrivenih osoba koje stoje iza ovih (ne)djela više je nego skroman.

Predviđene zatvorske kazne

Tako su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo tokom prošle godine uspjeli identificirati 10 osoba protiv kojih su preduzeli zakonom predviđene mjere zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa lažnim dojavama o postavljenih eksplozivnim napravama. Njima se na teret stavljaju krivična djela ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti i lažno prijavljivanje, a za koje su zaprijećene zatvorske kazne.

Prema podacima objavljenim na web-stranici Tužilaštva Kantona Sarajevo, u prošloj godini su podignute tek dvije optužnice zbog ovih krivičnih djela, a kojim su obuhvaćene tri osobe.

Polovinom septembra Općinski sud je potvrdio optužnicu protiv Eldina Kuke i Almina Osmanovića zbog krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

VEZANI TEKST - Vozali se po Čengić Vili i dojavili da je u Sudu bomba, dobili po pola godine zatvora

Oni se terete da su 5. jula prošle godine u 10 sati i 50 minuta iz automobila, vozeći se naseljem Čengić Vila, lažno prijavili da je postavljena bomba u Vrhovnom sudu FBiH.

Optuženi Osmanović pozvao je na broj "122" i dežurnom policijskom službeniku u Operativnom centru MUP-a KS, rekao: "Bomba u Vrhovnom sudu i brzo će pući!", a potom prekinuo poziv. Nakon toga su optuženi zajedno uništili mobilni telefon i SIM karticu. I pored toga, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH otkriveni su i uhapšeni dva dana kasnije. Nakon što su sporazumno priznali krivnju, dobili su po šest mjeseci zatvora.

Za istra krivična djela optužen je i Alem Kahrović, koji je 16. juna oko 9.30 sati također uputio poziv na broj "122" i tom prilikom lažno prijavio da je postavljena eksplozivna naprava u Općinskom sudu u Sarajevu i Sudu Bosne i Hercegovine.

On je dežurnom policajcu kazao: "Općinski sud, državni sud, postavljena bomba" i spustio slušalicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.