open-navfaktor-logo
search
Imaju listu zahtjeva
Borci protestuju pred zgradom Vlade FBiH, traže smjenu ministra Nedžada Lokmića, vrijeđao ih je na sastanku
Borci iz raznih dijelova naše zemlje, njih 100 protestiraju danas pred zgradom Vlade Federacije Bih tražeći da im se obrati federalni ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić. Borci su došli iz Krajine, Brčkog, Tešnja, Zenice, Teslića, Travnika, Gornjeg Vakufa... kako bi predali svoje zahtjeve u suprotnom najavljuju radikalne proteste u aprilu.
28.02.2024. u 13:30
get url
text

{$galerijaFotografija}

Borci traže da svi koji su učestvovali u odbrani zemlje imaju pravo na borački dodatak, kao i supruge umrlih boraca. Da se sadašnja egzistencijalna naknada preimenuje u borački dodatak, da se smijeni ministar Lokmić.

- Tražimo da pravo na egzistencijalnu naknadu imaju i pripadnici Armije RBiH, MUP-a i HVO-a koju su bili manje od 12 mjeseci u vojsci. Sada da bi neko imao ovu naknadu ne smije imati primanja veća od 192 KM, u suprotnom nema pomoći. Tražimo da se taj limit ukine. MI smo ljetos bili ovdje i predali zahtjve ali odgovo nismo dobili pa smo došli u oktobru zatraživši sastanak sa resornim ministrom koji nas je tom prilikom izvrijeđao - govori nam borac Fadil Duranović iz Srebrenika.

Dodaje kako ih je nazivao pogrdnim imenima u svojoj kancelariji.

- Mi smo mu iznijeli naša četiri zahtjeva, da se egzistencijalna naknada zove borački dodatak i da bude trajna kategorija i da bude za sve demobilisane borce. Da pravo na dodatak imaju i supruge umrlih boraca. Lokmić nam je rekao da trebamo i "dajnicama dati borački dodata, da se i one osiguraju". Ponižavao nas je kazavši da smo se skupili sa ulice, da on priznaje samo temeljna udruženja - priča Duranović.

Nastavlja, kako im je Lokmić rekao da ihje primio jer ga je zamolio Zukan Helez.

- Kazao nam je da je bio veći borac od nas. Kako je bio borčina, četiri brata u Armiji RBiH. Mi sve to poštujemo ali mi nismo došli da bi on nama pričao o sebi. On je nama oduzeo vrijeme. Sastanak je trebao trajati sat vremena a bio je pet minuta. Trebao je biti od 11 do 12 sati a tek su nas pozvali pet do 12 kazavši "što ne idemo na sastanak" a niko nas nije pustio. Da je ministar sat vremena izgubio zbog nas, što je licemjerno.

Prvo nas je pitao ko nam je dozvolio da zovemo medije i da moramo njega pitati za to na što smo mu odgovorili da ne moramo - ispričao nam je Duranović.

Kaže da su se taj dan osjećali poniženo.

- Većina nas živi od egzistencijalne naknade, kako mi zovemo sadake. Nakon toga tražili smo od premijera FBiH Nermina Nikšića da smijeni Lokmića, da se očituje o svom ponašanju prema nama. Očitovanje smo dobili nakon nekoliko mjeseci u kojem stoji da je postupio korektno. Tražimo smjenu Lokmića do 15. aprila u suprotnom ćemo ići sa radikalnim protestima, pred Parlamentom, Vladom FBiH... - poručio je Duranović.

IMG_20240228_122704.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.