open-navfaktor-logo
search
Reakcija EU
Borrell: Kurti i Vučić postigli saglasnost o evropskom planu, nastavljaju se pregovori o implementaciji
Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell saopćio je da je na večerašnjem sastanku između kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Briselu postignuta saglasnost o evropskom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.
27.02.2023. u 21:49
get url
text

Borrell je u izjavi nakon sastanka naglasio da su strane izrazile spremnost oko implementacije plana te da nema potrebe više pričati o evropskom planu. Ostaje da se pregovori nastave oko načina i rokova implementacije, dodao je Borrell i kazao da će tekst sporazuma uskoro biti objavljen.

- Treba odrediti specifične modalitete implementacije ovog sporazuma, ali treba još pregovora o tome. Šatl diplomatija će nastaviti s poslom, a dva lidera će se susresti u martu - kazao je Borrell. Dodao je da se svi sporazumi iz prošlosti moraju realizovati.

Visoki predstavnik je kazao da je evropski prijedlog predstavljen stranama prošlog septembra, a potom je uslijedila šatl diplomatija i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je putovao deset puta u Prištinu i osam puta u Beograd.

- Ovaj sporazum je za građane Kosova i Srbije, ne za Evropsku uniju. Ljudi će moći slobodno da se kreću između Kosova i Srbije koristeći svoje pasoše, koji će biti priznati, moći će da koriste lične karte, diplome, također će moći da studiraju - pojasnio je Borrell.

Dalje je istakao da će sporazum donijeti olakšice poslovanja, nove investicije između Kosova i Srbije, zaposlenje građana obje zemlje izbegavajući birokratiju, a certifikati za izvoz i uvoz proizvoda više neće biti pitanje.

Sporazum predviđa zaštitu prava srpske zajednice, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske kulturne i vjerske spomenike. Istakao je da je ovaj sporazum važan i za sigurnost i prosperitet cijelog regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.