open-navfaktor-logo
search
Visoki zvaničnik EU-a
Borrell: Nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige otvorena provokacija
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nakon spaljivanja primjeraka Kur'ana u Švedskoj i Danskoj, izjavio je kako odbacuje svaku akciju koja bi poticala vjersku mržnju.  
26.07.2023. u 12:14
get url
text

- U kontekstu postupaka nekih u Evropi koji vrijeđaju mnoge muslimane, EU ponavlja svoje snažno i odlučno odbacivanje bilo kakvog oblika poticanja na vjersku mržnju i netoleranciju - izjavio je Borrell.

Ističući kako je poštivanje vjerskih zajednica dio vrijednosti EU-a, Borrell je poručio kako je "nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige otvorena provokacija".

Napominjući da rasizmu, ksenofobiji i netoleranciji nema mjesta u EU, Borrell je nastavio:

- Nastavit ćemo podržavati vjerske slobode i slobodu izražavanja u zemlji i inostranstvu. Ali nije sve legalno i moralno. Sada je vrijeme za međusobno razumijevanje i poštovanje. Ova djela provokatora samo služe interesima onih koji žele podijeliti nas i naša društva.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.