open-navfaktor-logo
search
Sistemsko uništavanje
Borrell: Razaranja u Gazi uporediva sa razaranjem njemačkih gradova u Drugom svjetskom ratu
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u petak je uporedio strašno razaranje izazvano izraelskim napadima u Pojasu Gaze sa razaranjem njemačkih gradova tokom Drugog svjetskog rata.
08.12.2023. u 16:58
get url
text

Borrell je u razgovoru za špansku državnu televiziju "RTVE" kazao da je akcija bombardovanja u palestinskoj enklavi već sada "jedna od najintenzivnijih u historiji".

Oštro je osudio nivo razaranja gradova u Pojasu Gaze koji je "uporediv, ako ne i viši, sa nivoima razaranja njemačkih gradova tokom Drugog svjetskog rata."

Borrell je također rekao da se nada da će Evropa poduzeti mjere da "zaustavi nasilje nad Palestincima u okupiranim područjima", misleći na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, gdje je najmanje 271 osoba ubijena u napadima izraelskih vojnika i doseljenika od 7. oktobra.

Upozorio je da je najnoviji porast nasilja na tim područjima omogućio proširenje izraelske okupacije "četiri puta više nego prije 30 godina kada je potpisan sporazum iz Osla".

Borrell je naglasio da trenutna situacija značajno otežava dvodržavno rješenje s ciljem okončanja sukoba između Izraela i Palestine.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael 1993. godine potpisali su Sporazum iz Osla koji je Palestincima omogućio oblik građanske vlasti. Pregovori, međutim, nisu uspjeli osigurati mirovni sporazum koji bi doveo do uspostavljanja države Palestine.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) propali su u aprilu 2014. godine kada je Tel Aviv odbio zaustaviti izgradnju naselja i osloboditi palestinske zatvorenike privedene u periodu prije 1993. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.