open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Bosanac zapošljava 25 ljudi u Austriji
Kozarac mnogi smatraju inatom Bosanske krajine. To je mali grad koji ima bogatu dijasporu koja kao da živi u Kozarcu.
15.06.2020. u 20:49
get url
text

Kapitalom te dijaspore je otvoreno desetak preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika, a tokom protekle dvije decenije obnovljeno je hiljade kuća.

– O mom rodnom gradu mogao bi se snimiti film, a o uspješnim ljudima koji žive širom svijeta serija od stotinu nastavaka – kaže Edis Blažević koji živi i radi u Astenu kod Linza u Austriji.

Edis je kao tinejdžer 1990. godine otišao u Austriju, gdje je završio zanat za limara, a već pet godina vlasnik je firme Dachtech koja upošljava 25 radnika.

– Limarstvo je u našoj porodici već tri generacije. Ljubav prema ovom zanatu sam naslijedio od oca, a tradiciju nastavlja i moj sin Ermin. On uči zanat u drugoj firmi. Tako je bolje. Za godinu dana planiram da dođe kod mene da vidim šta je naučio, pa da se dalje usavršava. Ako bude dobar, jednog dana će naslijediti firmu kada odem u penziju – nastavlja Blažević.

U njegovoj firmi rade Bosanci i Hercegovci, ali i limari iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Poljske.

– Bosanci i Hercegovci su vrijedni radnici i zbog toga uspiju gdje god na svijetu da žive. Mi imamo radne navike i spremni smo da učimo. Imam dobru saradnju sa firmama, a posebno bih istakao Limometal koji u BiH, ali i okolnim zemljama ima najbolji omjer cijene i kvaliteta. Vremenom sam se sprijateljio sa vlasnikom Mensurom Mulalićem i puno sarađujemo. Posljednjih godina idemo zajedno i na sajmove u Austriju, Njemačku, BiH, Srbiju i Hrvatsku – kaže vlasnik firme Dachtech, piše BiznisInfo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.